x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CHINA / Bebeluşi ucişi cu lapte contrafăcut

CHINA / Bebeluşi ucişi cu lapte contrafăcut

de Ovidiu Ciutescu    |    15 Sep 2008   •   00:00
CHINA / Bebeluşi ucişi cu lapte contrafăcut

Un al doilea bebeluş a murit în China, după ce a fost hrănit cu lapte contaminat, iar bilanţul sugarilor bolnavi creşte în continuare, ajungînd la 600, a anunţat AFP.

Un al doilea bebeluş a murit în China, după ce a fost hrănit cu lapte contaminat, iar bilanţul sugarilor bolnavi creşte în continuare, ajungînd la 600, a anunţat AFP.

 

SABOTAJ. Cea mai grav afectată provincie este Gansu, din nord-vestul ţării, unde cazurile de îmbolnăvire au crescut de patru de la izbucnirea scandalului. Cotidianul local din Gansu, a anunţat luni că numărul victimelor a crescut de vineri de la 59 la 223. Printre acestea se numără şi cei doi morţi. Primul deces al unui sugar din cauza laptelui contaminat s-a înregistrat joi. Potrivit ultimului bilanţ naţional, datînd de vineri, 432 de bebeluşi au dezvoltat probleme renale după ce au fost hrăniţi cu lapte praf pentru bebeluşi produs de grupul Sanlu, unul dintre cei mai mari producători de lapte praf din China, deţinut parţial de o societate din Noua Zeelandă, Fonterra Cooperative Group. Cele 164 de cazuri noi din Gansu ar aduce, în concluzie, numărul victimelor din ţară la 596. China Daily, cotidian oficial chinez în limba engleză, făcea referire luni la 580 de copii victime ale laptelui contaminat cu o toxină numită melamină. Fermierii sau intermediarii care furnizau lapte pentru Sanlu s-ar putea să-l fi diluat cu apă şi apoi, pentru ca nivelul de proteină să apară mai mare decît era de fapt, să fi adăugat melamină, o substanţă folosită la fabricarea materialului plastic, a îngrăşămintelor şi a produselor de curăţat. Ministrul Administraţiei, însărcinat cu controlul calităţii, Li Changjiang, citat de cotidian, a afirmat că este mai probabul ca adăugarea substanţei toxicesă fi avut loc în centrele de colectare a laptelui decît la ferme. "Este puţin probabil ca fermierii să amestece laptele cu produsul industrial", a explicat el.

 

PRECEDENT. Potrivit China Daily, 19 persoane au fost arestate în cadrul anchetei, toate fiind responsabili din astfel de centre de colectare a laptelui. Fonterra Cooperative Groupa anunţat la sfîrşitul săptămînii că informaţiile privind contaminarea datează cel puţin de la începutul lunii august. Fonterra ar fi cerut în repetate rînduri Sanlu să retragă laptele de pe piaţă. Compania chineză a luat, însă, abia săptămîna trecută această decizie. Majoritatea lanţurilor de magazine, între care coloşii Wal-Mart şi Carrefour, au retras laptele praf din raioane. Potrivit autorităţilor, acest tip de lapte praf nu a fost exportat. Sanlu a recunoscut că formula sa de lapte praf pentru bebeluşi a fost contaminată cu melamină, substanţă care anul trecut a provocat moartea şi îmbolnăvirea a mii de animale de casă în Statele Unite, după ce a fost adăugată în componente din mîncarea pentru animale importate din China. Sanlu şi-a oprit producţia de lapte praf şi a retras produsele fabricate înainte de 6 august. În Taiwan, autorităţile au sigilat toate produsele pe bază de lapte praf Sanlu care încă nu fuseseră distribuite retailerilor, după ce s-a aflat că Taiwanul a importat în iunie 25 de tone de lapte praf Sanlu. Sanlu a început să primească plîngeri de la clienţi încă din luna martie. Aceştia spuneau că urina bebeluşilor este decolorată şi că unii au fost spitalizaţi, a informat sîmbătă The China Daily. Mulţi dintre bebeluşii bolnavi provin din zone sărace sau îndepărtate, a relatat presa. Bebeluşii din zonele rurale ale Chinei sunt hrăniţi adesea cu lapte praf, după ce mamele lor se întorc la muncă în oraşe, lăsîndu-i în grija bunicilor. Mamele din zonele urbane suplimentează de asemenea hrănitul la sîn cu lapte praf pentru bebeluşi. În 2004, cel puţin 13 bebeluşi din provincia estică Anhui au murit după ce au băut lapte praf contrafăcut care nu avea nicio valoare nutritivă, după cum au descoperit ulterior anchetatorii. Scandalul a accelerat eforturile guvernului de a spori monitorizarea siguranţei alimentare.

×
Subiecte în articol: externe lapte China praf sanlu bebeluşi bebelu