x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China critică atribuirea de către Parlamentul European a premiului Saharov intelectualului chinez Ilham Tohti

China critică atribuirea de către Parlamentul European a premiului Saharov intelectualului chinez Ilham Tohti

25 Oct 2019   •   19:50
China critică atribuirea de către Parlamentul European a premiului Saharov intelectualului chinez Ilham Tohti

Beijingul a reacţionat ferm, vineri, la atribuirea de către Parlamentul European a premiului Saharov intelectualului chinez Ilham Tohti, provenit din minoritatea uigură şi aflat în prezent în închisoare în China pentru „separatism”, scrie AFP.

„Sper că Europa va putea respecta afacerile interne şi suveranitatea judiciară ale Chinei şi va evita să susţină un terorist”, a indicat, într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

„Nu ştiu exact ce este premiul Saharov, care este importanţa sa, valoarea sau influenţa sa, dar ştiu că Ilham Tothi este un infractor condamnat de justiţia chineză”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Fost profesor de economie la universitatea din Beijing, Ilham Tohti a fost condamnat în 2014 de justiţia chineză la închisoare pe viaţă pentru „separatism”, în cadrul unui proces care a provocat un val de critici din partea guvernelor străine şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Parlamentul European i-a acordat joi premiul Saharov pentru libertatea de gândire, solicitând, totodată, eliberarea sa imediată de către autorităţile chineze.

Ilham Tohti face parte din etnia uigură, majoritar musulmană, şi care este principalul grup de populaţie din Xinjiang, o vastă regiune din nord-vestul Chinei, lovită timp de ani de zile de atentate şi care este supusă acum unui control poliţienesc drastic.

La începutul lui octombrie, China a denunţat cu fermitate nominalizarea sa la Premiul Saharov, acuzând Parlamentul European că „susţine terorismul”.

Premiul în valoare de 50.000 de euro urmează să fie decernat în cadrul unei ceremonii în plen, la Strasbourg, pe 18 decembrie.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, care poartă numele fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de Parlamentul European. A fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoanele şi organizaţiile care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Ilham Tohti a obţinut la sfârşitul lui septembrie şi Premiul Vaclav Havel, decernat de Consiliul Europei, o instituţie paneuropeană distinctă de Uniunea Europeană, care are drept scop promovarea democraţiei şi a drepturilor omului.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Premiul Saharov China