x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îi lovește pe americani cu turiștii

China îi lovește pe americani cu turiștii

de Şerban Mihăilă    |    05 Iun 2019   •   08:36
China îi lovește pe americani cu turiștii

Războiul economic dintre Statele Unite și China se poartă pe toate fronturile și, în ultimele zile, Beijing-ul a scos din arsenal o armă devastatoare, la care a mai recurs, de-a lungul timpului, într-o serie de dispute diplomatice cu Japonia și Coreea de Sud. China încearcă acum să-i determine pe cetățenii săi să nu mai călătorească în SUA, în condițiile în care chinezii reprezintă al cincilea mare grup de vizitatori străini pe teritoriul american, unde au cheltuit, anul trecut, 36,4 miliarde de dolari.  

 

La numai o zi după ce Ministerul Educației, de la Beijing, i-a avertizat pe tinerii chinezi asupra „riscurilor” de a studia în SUA și le-a recomandat să manifeste precauție din cauza „restricțiilor și tergiversărilor de vize” impuse de administrația Trump, autoritățile chineze au trecut la un nou nivel, emițând o alertă oficială generală în privința riscurilor unei eventuale călătorii pe teritoriul american. Ministerul chinez de Externe și Ambasada Chinei în SUA au avertizat ieri că persoanele care călătoresc trebuie să fie extrem de atente și să răspundă „activ și adecvat” „hărțuirilor” la care ar putea fi supuse, sub forma unor verificări și interviuri realizate de autoritățile americane din domeniul imigrației, scrie publicația „South China Morning Post”, din Hong Kong, citată de site-ul american „ZeroHedge”. În aceeași zi, Ministerul Culturii și Turismului le-a cerut turiștilor chinezi să manifeste atenție sporită, din cauza riscurilor de „jaf și tâlhărie” la care sunt expuși în SUA. „Recent, împușcăturile, jafurile și tâlhăriile au avut loc frecvent în Statele Unite”, precizează un comunicat al ministerului, care cere turiștilor chinezi „să evalueze pe deplin riscurile” unei astfel de călătorii și „să-și îmbunătățească gradul de informare în privința securității și a siguranței”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a declarat, ieri, că numeroși chinezi întâmpină dificultăți în SUA și, din acest motiv, Beijing-ul a emis un avertisment de călătorie. Potrivit Biroului Național de Turism al SUA, trei milioane de chinezi au vizitat Statele Unite, anul trecut, în scăderea față de 2017, atunci când fuseseră 3,2 milioane. Chinezii reprezintă al cincilea mare grup de vizitatori străini de pe teritoriul american, unde au cheltuit, anul trecut, 36,4 miliarde de dolari. Acesta este cel de-al doilea avertisment de călătorie emis de China în ultimele 12 luni. În iulie, anul trecut, Ambasada Chinei în Washington i-a avertizat pe turiștii chinezi să fie atenți și să ia în calcul amenințări precum împușcăturile și jafurile în locuri publice, verificările abuzive ale agenților vamali, fraudele în telecomunicații și catastrofele naturale.

Război la baionetă

La începutul anului, SUA i-au avertizat pe americani că ar putea fi supuși unor acțiuni arbitrare din partea autorităților locale atunci când vizitează China, inclusiv interzicerea dreptului de a părăsi țara. Între timp, relațiile dintre SUA și China se deteriorează pe zi ce trece, după ce negocierile comerciale s-au blocat luna trecută, fără a se ajunge la o înțelegere de înlăturare a tarifelor pe mărfuri, în valoare totală de 360 de miliarde de dolari.

 

Turiștii chinezi din SUA trebuie să fie conștienți pe deplin de riscurile călătoriei lor

Avertisment al MAE chinez

×