x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încercare de sinucidere colectivă a 21 de chinezi supăraţi că fiii lor nu au fost angajaţi ca funcţionari

Încercare de sinucidere colectivă a 21 de chinezi supăraţi că fiii lor nu au fost angajaţi ca funcţionari

16 Aug 2013   •   17:58
Încercare de sinucidere colectivă a 21 de chinezi supăraţi că fiii lor nu au fost angajaţi ca funcţionari

Douăzeci şi unu de chinezi au încercat să se sinucidă în public, bând pesticide, în semn de protest faţă de compania feroviară Harbin care a refuzat să le angajeze fiii, aşa cum promisese.

Cei 21 de părinţi s-au adunat lângă Gara de Vest din Beijing şi au băut pesticidul, însă au fost salvaţi după intervenţia medicilor.

"Stăteau pe asfalt, păreau că au dureri. Vomitaseră peste tot", a povestit un martor pentru publicaţia Global Times.

Compania feroviară de stat Harbin le promisese sinucigaşilor că dacă fiii lor se vor înrola în armată, vor primi automat slujbe.

Înrolarea în armată este una din metodele prin care chinezii care nu au făcut facultatea pot obţine o slujbă de funcţionar la stat. Această metodă are şi un nume colocvial - "castronul de fier cu orez", adică o metodă sigură de a obţine un post.

Harbin, însă, a refuzat să-i angajeze pe copiii sinucigaşilor, chiar dacă aceştia făcuseră armata, afirmând că nu există posturi.

Părinţii copiilor s-au plâns autorităţilor locale fără niciun rezultat, mergând apoi cu o petiţie în capitala Beijing.

Mersul cu petiţia în capitală este o tradiţie veche, în China, datând de pe vremea împăraţilor (care primeau aceste plângeri) dar care s-a menţinut şi în sistemul comunist.

Petiţionarii au însă o soartă mai nefavorabilă, în zilele noastre, aceştia fiind ridicaţi de poliţie şi cazaţi în aşa numitele "hoteluri ale petiţionarilor", care sunt, în fapt, închisori - în China li se zice "puşcării la negru".

După tentativa de sinucidere, cei 21 de chinezi au fost spitalizaţi, nouă dintre ei fiind deja externaţi, doar pentru a fi reţinuţi imediat de poliţie. 

×