x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China neagă existența unui plan pentru construirea unei baze militare în Vanuatu

China neagă existența unui plan pentru construirea unei baze militare în Vanuatu

10 Apr 2018   •   15:14
China neagă existența unui plan pentru construirea unei baze militare în Vanuatu

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei a declarat că ideea potrivit căreia China plănuiește să construiască o bază militară în Vanuatu este „ridicolă”, scrie The Guardian.

Publicația australiană Fairfax Media a scris marți că există planuri ale Chinei de a construi o bază în Pacific. „Este imposibil”, a spus purtătorul de cuvânt al ambasadei din Vanuatu, Chen Ke.

„Această conversație nu a avut loc niciodată”, a spus un consilier adjunct al guvernului din Vanuatu. Acesta a afirmat că sursa articolului de la Fairfax nu a fost guvernul din Vanuatu.

Fairfax a scris că au existat discuții informale între China și Vanuatu, dar nicio ofertă formală despre o construcție militară. China are relații diplomatice cu mai multe națiuni din Pacific și este un dezvoltator major de proiecte în Vanuatu, Papua Noua Guinee și Tonga.

Ministrul de Externe al Australiei, Julie Bishop, a spus pentru ABC, marți dimineață, că rămâne „sigură că Australia este partenerul strategic pe care Vanuatu l-a ales”.

„Este un lucru știut faptul că China se angajează în dezvoltarea infrastructurii și în investiții în mai multe locuri din lume, dar este o singură bază militară pe care China o construiește, iar aceasta este în Djibouti în nordul Africii”, a spus aceasta.

Chen a insistat că prezența navală a Chinei în Insulele din Pacific are un scop umanitar.

×