x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China relaxează politica de control al naşterilor

China relaxează politica de control al naşterilor

28 Dec 2013   •   12:30
China relaxează politica de control al naşterilor

Cea mai înaltă instanţă legislativă chineză a adoptat sâmbătă moţiunile de formalizare a abolirii taberelor de reeducare prin muncă şi de relaxare a politicii de control al naşterilor, a anunţat media oficială.

Anunţate de autorităţi în noiembrie, aceste reforme importante au fost aprobate printr-un vot al Comitetului Permanent al Congresului Naţional Popular, camera de înregistrare legislativă a deciziilor Partidului Comunist la putere, în timpul uneia din sesiunile sale bilunare, precizează agenţia oficială Xinhua (China Nouă), recepţionată de Agerpres.

Comitetul a aprobat de asemenea o rezoluţie care să permită "cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care unul dintre părinţi a fost copil unic".
   
Rezoluţia, egală cu un document legal în China, însărcinează congresele provinciale şi comitetele lor permanente să facă apel la punerea în aplicare a noii politici, notează Xinhua.
   
"Ei ar trebui să modifice reglementările locale de planificare familială sau să elibereze un act special, în timp, pe baza evaluării situaţiei demografice la nivel local şi în conformitate cu legea asupra populaţiei şi planificării familiale, precum şi cu această rezoluţie", afirmă documentul. Partidul Comunist Chinez a decis să relaxeze politica unui singur copil la a treia sesiune plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central al PCC.
   
Deoarece planificarea familială este scrisă ca o strategie de stat esenţială în Constituţie, va fi nevoie de o rezoluţie a legiuitorului suprem pentru a o ajusta, mai notează Xinhua.

Apărut în 1957, sistemul de reeducare prin muncă, sau "laojiao", permite să se reţină persoane doar pe baza unei decizii a poliţiei, până la patru ani, aminteşte, pe de altă parte, agenţia France Presse.

Obiect al unor multiple abuzuri, foarte impopulare şi denunţate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, aceste tabere sunt în special folosite de autorităţile locale împotriva contestatarilor, internauţilor ce denunţă corupţia sau "petiţionarilor" solicitând reparaţii pentru anumite daune, mai aminteşte AFP.

Aceste tabere "au devenit inutile" pe măsură ce "s-a dezvoltat" sistemul judiciar al ţării, a declarat China Nouă la începutul acestei săptămâni, referindu-se la un text provenind de la guvern, adaugă AFP.

×
Subiecte în articol: China nasteri