x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se pregătește să dea în judecată SUA pentru pandemia de COVID-19

China se pregătește să dea în judecată SUA pentru pandemia de COVID-19

de Şerban Mihăilă    |    29 Mai 2020   •   07:16
China se pregătește să dea în judecată SUA pentru pandemia de COVID-19

Confruntată cu un val de procese de mii de miliarde de dolari pentru pagubele devastatoare aduse economiilor naționale de răspândirea coronavirusului provenit, după toate aparențele, din Wuhan, China contraatacă și se pregătește să dea în judecată statele americane. Conducerea de la Beijing susține că mulți chinezi consideră că soldații americani au adus epidemia în Wuhan și, prin urmare, au dreptul să dea în judecată administrația de la Washington.

 

Congresul Național al Poporului din China a propus pregătirea unei „legi privind imunitatea suveranității”, care să le permită cetățenilor chinezi să dea în judecată statele americane, într-un gest de răzbunare față de valul tot mai mare de procese intentate la adresa regimului comunist de la Beijing, de pe teritoriul SUA, a anunțat site-ul „Breitbart”. China nu este încolțită însă numai de procese din SUA, avocați din lumea întreagă, din țări precum Italia, Nigeria, Turcia sau India, dând în judecată statul chinez pentru că și-a redus la tăcere medicii care au sesizat pericolul COVID-19 în primele faze ale epidemiei, încercând să mușamalizeze astfel efectele bolii contagioase.

Conducerea de la Beijing mai este acuzată că a exercitat presiuni atât asupra statelor străine, pentru ca acestea să nu le impună restricții de călătorie cetățenilor chinezi, cât și asupra unor agenții internaționale, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, în încercarea de a minimaliza gravitatea pandemiei. În SUA, statele Missouri și Mississippi au dat deja în judecată Partidul Comunist pentru pagubele provocate de coronavirus. Procese împotriva Chinei au mai fost demarate și în state precum Texas, New York și Florida.

Actul Imunităților Suverane Externe din legislația SUA (FSIA) împiedică persoanele particulare să dea în judecată entități de stat străine în tribunalele americane. Congresul poate anula însă efectul legislativ al FSIA, exceptând de la această prevedere anumite state, în anumite circumstanțe. Numeroși congresmeni au inițiat o lege care ar anula prevederea FSIA, permițând astfel intentarea de procese contra Chinei pentru pagubele provocate de răspândirea pandemiei.

 

Partidul Comunist reacționează

O legislație similară FSIA există și în China și conducerea de la Beijing intenționează să o folosească „în oglindă”, reacționând astfel la avalanșa de procese de pe teritoriul SUA. Publicațiile de stat de la Beijing, citate de „Breitbart”, au anunțat, miercuri, că, în scurt timp, Congresul Național al Poporului din China va introduce o excepție la legislația existentă, care va permite intentarea de procese contra „altor state”. Ma Yide, membru al Congresului însărcinat cu această inițiativă, a declarat pentru publicația „Global Times” că legea „va permite cetățenilor și companiilor din China să dea în judecată SUA pentru calomniere și mușamalizarea de informații pe durata pandemiei”.

Ma a declarat că cetățenii chinezi ar trebui să aibă dreptul de a da în judecată SUA, invocând o teorie a conspirației neconfirmată, lansată de Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit căreia armata americană este vinovată pentru izbucnirea pandemiei. În martie, un purtător de cuvânt al MAE chinez a acuzat US Army de răspândirea virusului ucigaș. Ulterior, aparatul chinez de propagandă a adăugat că este posibil ca soldații americani să fi adus virusul în Wuhan, în timpul Jocurilor Militare Mondiale din octombrie, anul trecut.


 

„Mulți cred că soldații americani au adus epidemia în Wuhan. Alții cred că SUA au ascuns informații vitale, ce au provocat criza globală. De ce să nu poată cetățenii și companiile chineze să dea în judecată guvernul SUA?”

Ma Yide, legislator chinez

×