x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China şi-a deschis propriul "Hollywood"

China şi-a deschis propriul "Hollywood"

28 Apr 2018   •   21:40
China şi-a deschis propriul "Hollywood"

Un imens "Oraş al cinematografiei", cu mărimea echivalentă a a 500 de terenuri de fotbal, al cărui obiectiv este de a concura Hollywoodul, a fost inaugurat sâmbătă în China cu ambiţia de a atrage case de producţie străine cât şi de a deschide o nouă etapă de dezvoltare pentru industria chineză a filmului, informează AFP. 

Acest complex dedicat cinematografiei a costat 6,5 miliarde de euro şi se întinde pe 376 de hectare în oraşul balnear Qingdao (est), conform grupului de companii chineze Wanda, iniţiator al acestui proiect. 

Treizeci de studiouri, printre care unul gigantic ce acoperă o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, au fost deja construite respectând cele mai ridicate norme internaţionale. Alte zece vor fi amenajate în următorii ani, conform grupului Wanda specializat în imobiliare, industrie hotelieră şi sport. 

Acest complex cinematografic faraonic cuprinde şi o sală de spectacole, o şcoală, un spital, hoteluri de lux şi chiar şi un "yacht club" inspirat de cel de la Monaco. În curând va fi deschis şi un centru comercial de 360.000 de metri pătraţi ce va dispune de un patinoar, un parc de distracţii şi cel mai mare cinematograf din întreaga Asie. 

"Este cea mai mare investiţie din istoria omenirii în sectorul cinematografiei şi televiziunii", conform grupului de companii Wanda. 

Grupul, condus de omul de afaceri Wang Jianlin (pe locul patru în topul celor mai bogaţi chinezi, conform agenţiei Bloomberg), nu este un novice în lumea cinematografiei. El a produs numeroase filme, a cumpărat lanţul american de cinematografe AMC în 2012 precum şi studiourile hollywoodiene Legendary ("Jurassic World", "Interstellar", "Godzilla") în 2016. 

Două superproducţii sino-americane au fost deja turnate în "Oraşul cinematografiei": "The Great Wall" (2016, cu Matt Damon) şi "Pacific Rim Uprising" (2018). 

Lucrările de construcţie şi amenajare a acestui nou "Hollywood" au fost demarate cu pompă în 2013, în prezenţa starurilor Nicole Kidman şi Leonardo DiCaprio. La inaugurarea de sâmbătă nu au fost însă invitate vedete internaţionale.AGERPRES

×