x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China şi Japonia, pe picior de război. Beijingul a trimis 14 nave de luptă în largul Arhipelagului Senkaku

China şi Japonia, pe picior de război. Beijingul a trimis 14 nave de luptă în largul Arhipelagului Senkaku

19 Sep 2012   •   16:11
China şi Japonia, pe picior de război. Beijingul a trimis 14 nave de luptă în largul Arhipelagului Senkaku

Alte trei nave de razboi chineze s-au alaturat miercuri celorlalte 11 vase, impresionanta flotila, supravegheata indeaproapre de ambarcatiunile pazei de coasta japoneze, navigand in continuare la limita zonei pe care Tokyo o considera ca facand parte din apele sale teritoriale, in jurul arhipelagului Senkaku, din Marea Chinei de Est, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.

Potrivit cotidianului japonez Asahi Shimbun, paza de coasta nipona ar fi trimis in zona circa 50 de nave, dar un purtator de cuvant al acestui serviciu a refuzat sa confirme informatia, invocand "motive de securitate".

Pe de alta parte, autoritatile chineze au decis sa calmeze intensitatea manifestatiilor, in special la Beijing.

Potrivit presei japoneze, politia locala a trimis mesaje pe telefoanele mobile pentru a descuraja protestatarii: "Activitatile de protest au atins un anumit punct. Nu trebuie sa mai veniti sa manifestati in fata ambasadei.".

Agentia de presa japoneza Jiji a relatat ca manifestatii anti-japoneze de amploare au avut loc miercuri dimineata si in fata consulatelor japoneze din Shanghai, Shenyang si Guangzhou.

Tot miercuri, Japonia le-a cerut cetatenilor sai care se afla la Hong Kong sa ramana vigilenti, la 24 de ore dupa agresarea unui cuplu de turisti japonezi.

Politia din Hong Kong a anuntat arestarea presupusului agresor care i-ar fi lovit de mai multe ori pe cei doi tineri dupa ce i-a intrebat daca sunt japonezi.

Pe de alta parte, nedeclansat inca, razboiul a inceput deja in spatiul virtual. Astfel, cel putin 19 site-uri japoneze au fost atacate cibernetic de hackeri chinezi, conform unui comunicat remis de politia nipona. Printre acestea se numara site-ul Ministerului de Interne, cel al Comunicatiilor, dar si al Spitalului Universitar Tohoku din Tokyo

Pe cele mai multe dintre site-urile sparte, atacatorii au postat un mesaj in care se proclama suveranitatea Chinei asupra insulelor Diaoyu, a anuntat Agentia Nationala de Politie japoneza (ANP).

Peste 300 de organizatii nipone reprezinta potentiale tinte ale hackerilor chinezi, confirmarea venind din partea Uniunii Honker, o grupare a acestor "soldati cibernetici" chinezi.

ANP a transmis ca pe cel mai popular site chinez de socializare on-line, YY Chat, peste 4000 de persoane au postat mesaje in care planuiau atacuri informatice impotriva Japoniei.

Conform Kyodo News, atacurile cibernetice s-au concretizat sub forma unor DDOS-uri (un volum imens de date transmis intr-un interval de timp foarte scurt catre serverul tinta), care au paralizat site-urile respective.

Relatiile dintre Beijing si Tokio s-au deteriorat substantial in ultimul timp, pe fondul litigiului asupra dreptului de proprietate a insulelor din Marea Chinei de Est, in subsolul carora au fost descoperite zacaminte impresionante de minerale.

×