x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China și Panama semnează acorduri de cooperare

China și Panama semnează acorduri de cooperare

04 Dec 2018   •   09:46
China și Panama semnează acorduri de cooperare

China şi Panama au semnat 19 acorduri de cooperare în domeniile comerţului, infrastructurii, bancar şi în alte sectoare, cu prilejul primei vizite a preşedintelui chinez Xi Jinping în statul central-american după stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state în 2017, transmite Reuters. 

Xi Jinping a sosit duminică noaptea în Panama pentru o vizită de 24 de ore în contextul în care Beijingul îşi extinde influenţa în America Centrală, spre nemulţumirea în creştere a Statelor Unite, care a considerat multă vreme regiunea în sfera sa de influenţă. 

După o întrevedere privată, preşedintele chinez şi omologul său panamez Juan Carlos Varela au semnat 19 acorduri de cooperare între ţările lor. Unul dintre acestea prevede acordarea unui ajutor nerambursabil, în sumă neprecizată, de către China pentru realizarea unor proiecte în Panama. 

Au mai fost semnate un tratat de extrădare şi înţelegeri în domeniile comercial, turistic, educaţional. 

Preşedintele Varela i-a mulţumit liderului chinez pentru vizită şi a amintit că, la deschiderea unui târg comercial în China în noiembrie, Xi i-a declarat că economia Chinei este un ocean. 

'Doresc să completez aceste cuvinte prin a spune că Panama face legătura între două oceane, iar vizita sa consolidează ţara noastră drept braţul comercial şi poarta de intrare a Chinei spre America Latină', a subliniat Varela într-un discurs televizat. 

În iunie 2017, Panama a rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul şi le-a stabilit pe cele cu China. 

Republica Dominicană şi El Salvador au făcut acelaşi lucru în 2018, iar alte state din regiune le-ar putea urma exemplul. 

Ruperea relaţiilor diplomatice a provocat îngrijorare la Washington, care a acuzat în august Beijingul că oferă stimulente economice pentru a domina aceste ţări. 

Relaţiile Statelor Unite cu ţări din America Centrală au fost puse la încercare sub preşedinţia lui Donald Trump. Acesta a ameninţat că va tăia ajutoarele pentru regiune dacă Honduras, Guatemala şi El Salvador nu vor opri imigraţia ilegală a cetăţenilor lor spre SUA. 

Panama, care negociază în prezent un acord de liber schimb cu China, a minimalizat nemulţumirile Statelor Unite, declarând că relaţiile cu Washingtonul sunt în continuare solide.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China panama cooperare