x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China urmăreşte noul Guvern şi sectorul energetic românesc

China urmăreşte noul Guvern şi sectorul energetic românesc

de Dan Tomozei    |    08 Mai 2012   •   11:49
China urmăreşte noul Guvern şi sectorul energetic românesc

● Corespondeta din Beijing

Instalarea noului guvern de la Bucuresti a suscitat, din nou, un interes deosebit pentru presa oficiala de la Beijing, evenimentele de luni de la Parlamentul si Presedintia Romaniei fiind urmarite pas cu pas. Agentia guvernamentala Xinhua a reluat tirul de informatii cu care a obisnuit deja la caderea guvernului Ungureanu si desemnarea lui Victor Ponta pentru functia de prim ministru, prezentand informatii si imagini din Parlament sau investirea de la Palatul Cotroceni.

Presa chineza a retinut o serie de declaratii ale noului premier roman, Victor Ponta, care se bucura in mod evident de o atentie speciala la Beijing, iar aceasta, conform standardelor locale, este similar cu o investitie de incredere politica. Una dintre afirmatiile devenite titlu pe agentia oficiala chineza vizeaza organizarea unor alegeri locale si generale corecte in 2012, "un obiectiv fundamental al administratiei sale', noteaza Xinhua. "Noul Guvern de la Bucuresti va respecta toate angajamentele luate de Romania in fata institutiilor internationale, fara insa a neglija datoria fata de romani'.

Juramantul de investire a fost consemnat in cheia declaratiilor lansate de presedintele Traian Basescu, care a cerut noului Guvern sa continue reformele incepute chiar daca acesta ar putea fi descurajat avand in vedere situatia economica instabila din Europa.
In paralel cu schimbarile politice de la Bucuresti, presa chineza a furnizat in ziua validarii noului guvern o stire privitoare la situatia sectorului energetic romanesc, aratand ca Ministerul Economiei este decis sa vanda in acest an pachetele minoritare de actiuni detinute Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, subliniind interesul Consiliului Investitorilor Straini.

"Romania detine semnificative rezerve de gaze si petrol, substantiale zacaminte de carbune si are o capacitate hidroelectrica instalata considerabila. Cu toate acestea, Romania importa petrol si gaz din Rusia si din alte tari', concluzioneaza Xinhua.

×
Subiecte în articol: externe