x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China va introduce sistemul biometric pentru străini

China va introduce sistemul biometric pentru străini

de Dan Tomozei    |    03 Ian 2012   •   21:00
China va introduce sistemul biometric pentru străini

Cetatenii straini care vor dori sa viziteze China vor trebui sa se supuna unui sistem de verificare – monito­rizare biometrica, initiativa aflandu-se in stadiul de propunere legislativa. Proiectul de lege care acopera procedurile de intrare si de iesire din China va permite Ministerului Securitatii Publice si Ministerului Afa­cerilor Externe sa puna in aplicare un sistem de colectare a datelor de identificare cum sunt amprentele di­gitale ale vizitatorilor straini. Proiectul prevede, de asemenea, ca strainii sa fie amprentati de serviciile de securitate publica atunci cand acestia solicita un certificat de rezidenta.

Regulamentele aflate in vigoare stipuleaza ca strainii care stau mai mult de un an trebuie sa solicite un cer­tificat rezidential, in timp ce pro­iec­tul propus obliga strainii sa se su­pu­na noilor reguli in termen de o luna de la intrarea in China, 'in cazul in care tipul de viza necesita acest lucru'.

Potrivit proiectului de lege, in cazul in care un strain este supus suspiciunii de intrare, sedere si incadrare ilegala in munca sau este suspectat ca pune in pericol securitatea nationala sau ordinea sociala, poate fi retinut pentru o durata de pana la 60 de zile pentru ancheta. Strainii care stau mai mult de un an in China sunt, de obicei, angajati si studentii straini. Deja, unele tari ale UE au impus asemenea reglementari privind am­pren­ta­rea strainilor.

Yang Huanning, viceministru responsabil cu securitatea publica, a declarat ca amprentele digitale si alte informatii biometrice fac parte din 'masurile eficiente' privind identificarea si pot accelera procedurile vamale de intrare si iesire din tara.
Potrivit cotidianului China Daily, dezvoltarea rapida a adus atat oportunitati economice, cat si 'noile situatii si probleme', fapt care impune un nivel special de gestionare sociala. China a inregistrat 260 de milioane de sosiri si plecari din ianuarie pana in septembrie 2011. Aceasta in­seam­na o crestere masiva de la 12,1 mi­lio­a­ne in anul 1980. Numarul de sosiri si plecari a fost in crestere cu 10%, incepand cu anii 1990, potri­vit datelor furnizate de ministerele Securitatii Publice si Afacerilor Externe.

• Corespondenta de la Beijing

×
Subiecte în articol: externe