x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China vrea o armată avansată tehnologic și acuză SUA de „subminarea” stabilității globale

China vrea o armată avansată tehnologic și acuză SUA de „subminarea” stabilității globale

24 Iul 2019   •   14:52
China vrea o armată avansată tehnologic și acuză SUA de „subminarea” stabilității globale

China a prezentat miercuri, într-un document, ambiţiile sale de a construi o armată modernă şi avansată din punct de vedere tehnologic, acuzând în acelaşi timp SUA de subminarea stabilităţii globale, în contextul în care rivalitatea dintre Beijing şi Washington escaladează pe mai multe fronturi, relatează AFP.

Publicarea acestei Carte Albe a Apărării chineze oferă o imagine rară privind orientările Armatei Populare de Eliberare (PLA) - cea mai mare din lume, cu două milioane de militari - şi obiectivele vizate de Beijing.

"Rivalitatea strategică la nivel mondial se accentuează", se arată în documentul citat, menţionând că Statele Unite şi-au adaptat strategiile de securitate şi apărare şi au întreprins ''măsuri unilaterale''.

Washingtonul a ''provocat şi intensificat rivalitatea dintre principalele ţări, a crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare, a cerut capacităţi suplimentare în domeniile nuclear, spaţial, al apărării cibernetice şi anti-rachetă şi a subminat stabilitatea strategică globală", se arată în documentul citat.

Publicarea acestui document survine într-un moment în care relaţiile sunt tensionate între Beijing şi Washington. Cele două ţări se află într-un război comercial din 2018 şi într-o dispută privind Marea Chinei de Sud.

China îşi susţine vastele pretenţii de suveranitate instalând armament pe insule pe care le controlează, în timp ce SUA consideră că aceste acţiuni ameninţă securitatea în regiune.

Ambiţia armatei chineze este de a-şi consolida arsenalul tehnologic de ultimă generaţie, subliniind totuşi că este ''încă departe de principalele armate ale lumii".

Războiul comercial cu Statele Unite împinge Beijingul să-şi dubleze eforturile pentru a-şi dezvolta propriile inovaţii tehnologice de care ar putea beneficia armata chineză, a explicat Lyle Morris, analist la Rand Corporation în Statele Unite.

Armata chineză este încă în urma Statelor Unite, dar recuperează rapid, a apreciat Morris.

Conflictele se transformă într-un "război inteligent", notează Carta Albă, citând utilizarea în creştere a inteligenţei artificiale, a datelor sau a cloud computing-ului.

China are al doilea cel mai mare buget militar din lume (+ 7,5% în 2019), chiar dacă este cu mult în urma celui al SUA. Beijingul insistă asupra naturii paşnice a armatei chineze, "o forţă inimaginabilă pentru pacea în lume".

AGERPRES

×