x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China vrea să legalizeze detenţia secretă

China vrea să legalizeze detenţia secretă

de Mediafax    |    27 Aug 2011   •   12:01

China intentioneaza sa modifice Codul Penal pentru a permite detentia la domiciliu intr-un loc secret, o propunere denuntata sambata de aparatorii drepturilor omului.O astfel de lege, apreciaza organizatiile de aparare a drepturilor omului, ar legaliza "disparitiile" opozantilor regimului.
Textul propune autorizarea politiei, cu acordul unui procuror, de a utiliza aceasta forma de detentie in afacerile privind securitatea nationala, terorismul si afacerile importante de coruptie, in cazul in care rezidenta supravegheata la domiciliu risca sa prejudicieze ancheta.
Rudele nu ar fi informate de locul de detentie daca acest lucru ar putea prejudicia ancheta.
"Daca aceasta propunere este adoptata, va insemna legalizarea disparitiilor care au devenit din ce in ce mai frecvente in ultima vreme", a declarat pentru AFP Joshua Rosenzweig, un oficial din cadrul asociatiei Dui Hua, cu sediul la Hong Kong.
Zeci de avocati si disidenti au fost arestati sau au "disparut" in ultimele luni in China, intre care artistul Ai Weiwei, intr-o campanie de reprimare a disidentei lansate dupa apelurile pe Internet la manifestatii ca cele care afecteaza lumea araba.
Ai Weiwei a fost eliberat in iunie, dupa ce a petrecut trei luni intr-un loc secret.

×