x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China vrea să-şi deschidă o bază militară în estul Afganistanului

China vrea să-şi deschidă o bază militară în estul Afganistanului

02 Feb 2018   •   10:52
China vrea să-şi deschidă o bază militară în estul Afganistanului

China negociază cu Afganistanul instalarea unei baze militare în apropierea frontierei comune, în speranţa de a descuraja incursiunile militanţilor islamişti pe teritoriul său şi de a sprijini fragilul său vecin, potrivit unor surse afgane, citate de AFP.

Infrastructura militară ar urma să fie construită de Afganistan în coridorul Wakhan dintr-o zonă montană din nord-estul ţării, ce se învecinează cu regiunea chineză Xinjiang, unde au loc frecvent proteste ale minorităţii uigure care militează pentru crearea unui "Turkistan oriental" independent şi acuză guvernul chinez de represalii politice şi religioase. Trupele chineze şi afgane au fost văzute patrulând împreună în coridorul Wakhan, numit şi 'Acoperişul lumii'.

Planul se înscrie în vastele proiecte de infrastructură ale preşedintelui Xi Jinping în Asia Centrală, destinate să relanseze fostele rute comerciale precum "O centură, un drum", care va lega China de Europa.

Pentru observatori, China, care investeşte miliarde de dolari în Asia de Sud şi Centrală, nu doreşte ca situaţia din Afganistan să destabilizeze regiunea.

Beijingul se teme că reprezentanţi ai minorităţii uigure din exil, militanţi ai Mişcării islamice din Turkestanul Oriental (ETIM) sau alţii vor lansa atacuri la frontiera sa dinspre Wakhan. Sau că insurgenţii Statului Islamic, care fug din Irak sau Siria, vor traversa regiunea pentru a merge în Xinjiang.

Proiectul instalării bazei a fost discutat recent de miniştrii afgan şi chinez ai apărării, rămânând doar de finalizat detaliile, a confirmat pentru AFP purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului Apărării afgan, Mohammad Radmanesh.

'Baza o vom construi noi, dar guvernul chinez s-a angajat să finanţeze instruirea şi echiparea soldaţilor afgani', a indicat el.

'Vom continua să ajutăm această ţară să-şi consolideze capacităţile', s-a limitat să afirme un responsabil al ambasadei Chinei la Kabul pentru agenţia franceză de presă.

Responsabili ai operaţiunii NATO 'Resolute Support' în Afganistan au refuzat să facă vreun comentariu, dar oficiali americani au salutat deja implicarea Chinei în Afganistan.

Pentru întărirea securităţii în coridorul Wakhan, de asemenea, la graniţa cu Pakistanul şi Tadjikistan, trupele chineze au efectuat servicii de patrulare împreună cu militari afgani, au relatat unii reprezentanţi ai minorităţii kârgâze din zonă. Armata chineză a venit aici pentru prima oară vara trecută, însoţită de armata afgană, spun ei, adăugând că au văzut vehicule grele şi drapelul chinez fluturând pe teritoriul afgan.

Potrivit acestora, localnicilor li s-a interzis să se apropie de militarii chinezi sau să-i fotografieze.

Ei mai spun că militarii chinezi au stat timp de aproape un an în coridorul Wakhan, după care au plecat în martie 2017. Apoi au revenit trei luni mai târziu.

Dar oficiali chinezi şi afgani dezmint aceste informaţii. 'China nu este angajată militar în coridorul Wakhan', a insistat într-o declaraţie pentru AFP Ministerul Apărării chinez.

Regiunea, în mare acoperită de zăpadă, este complet izolată de munţii înalţi din ţările vecine. Dar cei aproape 12.000 de locuitori ai săi - kârgâzi şi, la sud, tribul Wakhi - menţin legături cu nordul Pakistanului şi regiunea Xinjiang.

În afară de ETIM, China se teme că insurgenţii Statului Islamic vor să cucerească Afganistanul şi să se extindă în Xinjiang sau Asia Centrală, ameninţând interesele sale economice crescând în regiune, apreciază Ahmad Bilal Khalil, cercetător la Centrul de studii strategice regionale cu sediul la Kabul.

'Ei au nevoie de un Afganistan sigur', subliniază el, indicând că Beijingul a furnizat autorităţilor de la Kabul peste 70 de milioane de dolari pentru ajutor militar în ultimii trei ani.

China are în vedere, de asemenea, integrarea Afganistanului în proiectul Coridorului economic China-Pakistan (CPEC), un proiect de peste 54 de miliarde de dolari, destinat să lege vestul Chinei de Oceanul Indian.

'Lupta împotriva terorismului este cu siguranţă importantă, dar mai puţin decât vastul proiect CPEC', afirmă Willy Lam, profesor de ştiinţe politice la Universitatea chineză din Hong Kong.

Cât priveşte Afganistanul, acesta este bucuros să vadă China 'jucând un rol mai activ', consideră Andrew Small, autorul 'volumului The China-Pakistan Axis'. Responsabilii afgani speră că aceasta îşi va folosi influenţa pentru a-i 'forţa pe talibani să se aşeze la masa negocierilor', mai spune cunoscutul expert. AGERPRES

×
Subiecte în articol: China baza militara afganistan