x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii sărbătoresc astăzi 60 de ani de comunism

Chinezii sărbătoresc astăzi 60 de ani de comunism

01 Oct 2009   •   00:00
Chinezii sărbătoresc astăzi 60 de ani de comunism
Sursa foto: DAVID GRAY/Reuters

China a deschis astăzi, cu 60 de salve de tun în piaţa Tiananmen din Beijing, festivităţile pentru sărbătorirea a 60 de ani de la instaurarea regimului comunist. Preşedintele chinez Hu Jintao, îmbrăcat într-un costum de culoare albastru închis, a apărut la începutul ceremoniei pe terasa Porţii Păcii Celeste, acolo unde Mao Zedong a proclamat la 1 octombrie 1949 fondarea Republicii Populare China.





Înconjurat de oficiali de rang înalt ai regimului, dintre care premierul Wen Jiabao şi predecesorul său Jiang Zemin, el a asistat la arborarea drapelului, înainte ca imnul naţional să răsune într-o piaţă decorată în roşu şi galben, culorile naţionale.

Parada militară, care trebuia să dureze în total 66 de minute, a început cu trecerea în revistă a trupelor de către Hu Jintao, preşedintele Chinei şi secretar general al Partidului comunist chinez, care s-a deplasat cu o maşină decapotabilă "Drapelul roşu".

"Bună ziua, tovarăşi, v-aţi dat osteneala!", s-a adresat el militarilor aliniaţi de-a lungul bulevardului Chang'an, care traversează Beijingul de la est la vest.

"Bună ziua, tovarăşe!", i-au răspuns lui Hu Jintao, care trebuie să fie prezent din nou pe terasa Porţii Păcii Celeste, la sud de Oraşul Interzis, pentru a rosti un discurs, înainte de defilarea trupelor, tancurilor şi a altor vehicule militare.

Această defilare este aşteptată cu mult interes de către specialiştii militari străini, curioşi să vadă dacă China va prezenta o nouă variantă a rachetei sale balistice intercontinentale Dongfeng 31 sau a avionului său de vânătoare Jian-10.

Cu ocazia festivităţilor au fost luate măsuri de securitate fără precedent, relatează AFP, citată de Mediafax. Centrul Beijingului a fost închis publicului începând de miercuri seară, numai invitaţii, între care diplomaţi, putând ajunge în Piaţa Tiananmen.

Autorităţile au sfătuit populaţia să privească festivităţile la postul public de televiziune. Această ceremonie, care a fost pregătită de mai multe luni, a fost marcată prin limitarea accesului la Internet şi a activităţii jurnaliştilor străini, care nu au putut beneficia de acreditări pentru a pătunde în Piaţa Tiananmen decât miercuri seară, cu câteva ore înainte de începerea festivităţilor. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe China beijing comunism Hu Jintao