x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chirac a copt Guvernul Raffarin III

Chirac a copt Guvernul Raffarin III

31 Mar 2004   •   00:00

Dupa o zi si jumatate de negocieri, presedintele francez, Jacques Chirac, a decis formarea unui nou Guvern, pastrandu-si premierul, in ciuda nemultumirii populatiei.

Alegerile regionale din Franta au dat castig de cauza stangii. Si nu pentru ca ar fi mai breaza, ci pentru ca populatia a vrut sa sanctioneze politica dreptei si sa dea un semnal ca s-a saturat de premierul Jean-Pierre Raffarin. Potrivit unui sondaj, 54% dintre francezi doreau ca presedintele Jacques Chirac sa numeasca un nou premier. Stanga a realizat o performanta istorica, obtinand victoria in toate regiunile (22), cu exceptia Alsaciei, devenind majoritara in tara, cu 50,35% din voturi, in timp ce dreapta a obtinut 36,88%, iar extrema-dreapta 12,38%.

N-A FOST SA FIE. La doi ani de la realegerea sa in mai 2002 si a doua zi dupa usturatoarea infrangere a dreptei in alegeri, seful statului francez avea de ales intre mentinerea lui Raffarin, un om care-i este complet devotat, si inlocuirea lui. Dar ipoteza de a apela la ministrul de Interne Nicolas Sarkozy, singurul membru cu adevarat popular din echipa guvernamentala, care circula cu insistenta, nu a avut castig de cauza pana la urma.

REMANIERE. Raffarin si-a prezentat, ieri, demisia, la Presedintie, aceasta a fost acceptata, dar presedintele Chirac l-a numit imediat premier si l-a insarcinat cu formarea unui nou Guvern. Stupoare? Nu chiar. „Seful statului nu are de gand sa-l lase pe ambitiosul Sarkozy sa-i strice restul mandatului", analiza, ieri, cotidianul de stanga „Liberation", dand glas zvonurilor privind o adevarata concurenta intre presedinte si mai tanarul ministru de Interne.
Marina Constantinoiu


Azi se anunta componenta noului Cabinet

Azi vom afla cine pleaca si cine vine in Guvernul francez. Ieri, la bursa zvonurilor se spunea ca printre ministrii care nu vor fi in noul Guvern se afla cel de la Educatie, Luc Ferry, ministrul Economiei, Francis Mer si ministrul Sanatatii, Jean-Francois Mattei. Pentru comentatori, noteaza AFP, Raffarin ramane sub semnul intrebarii si duce lipsa de credibilitate chiar in propria tabara. Ramane de vazut daca va fi capabil sa promoveze reforme explozive, precum cea din domeniul asigurarilor medicale, de care francezii sunt foarte interesati.

×
Subiecte în articol: externe