x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Comuniştii se destramă!

Chişinău: Comuniştii se destramă!

de Vitalie Calugareanu    |    19 Oct 2009   •   00:00

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, programate pentru 23 octombrie, ar putea fi amânate, deoarece la această funcţie pretinde un singur candidat - liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu.



Legea spune însă că acesta trebuie să aibă cel puţin un contracandidat. Opoziţia comunistă, care deţine 48 din cele 101 mandate de deputat, poate provoca alegeri parlamentare anticipate, dar deputaţii comunişti au opinii împărţite faţă de un asemenea scenariu.

SCRISOAREA ANALITICĂ
Noul preşedinte al Republicii Moldova urmează a fi ales cu 61 de voturi ale deputaţilor din totalul de 101. Alianţa pentru Integrare Europeană, constituită din partidele parlamentare necomuniste, deţine doar 53 de mandate. Ca să fie ales, unul dintre candidaţii la Preşedinţie ar urma să atragă cel puţin opt voturi ale deputaţilor comunişti.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, acest lucru părea imposibil. Vineri, însă, deputatul comunist Vladimir Ţurcan i-a trimis o "scrisoare analitică" liderului comunist Vladimir Voronin, în care încearcă să-l convingă de necesitatea votării condiţionate a candidatului la Preşedinţie propus de coaliţia liberal-democrată. Ţurcan l-a avertizat pe Voronin că poziţia sa este împărtăşită şi de mulţi alţi deputaţi comunişti. "Este vorba despre viziunea mea şi nu numai a mea, dar a unui grup de deputaţi referitor la situaţia creată, şi această poziţie va fi examinată în cadrul fracţiunii PCRM", ne-a spus Vladimir Ţurcan.

El ne-a declarat că în "scrisoarea analitică" pe care i-a trimis-o lui Voronin propune crearea unor mecanisme menite să instituie o formă de dialog între forţele politice parlamentare - un dialog bazat pe nişte condiţii care sunt enumerate în scrisoare, dar despre care Ţurcan a evitat să vorbească. Deputatul comunist a spus că deocamdată nu are un răspuns din partea liderului comunist. De asemenea, el a refuzat să spună câţi deputaţi comunişti îi împărtăşesc opţiunea de a vota candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană.

DETALII INVIZIBILE
Dar, pentru că s-a dovedit nu o dată că adevărata politică moldovenească e ascunsă în detalii invizibile, analiştii politici cred că această aparentă disidenţă a lui Vladimir Ţurcan este simulată chiar de liderul comunist, Vladimir Voronin. "Situaţia din PCRM şi din fracţiunea comunistă este destul de delicată. Sunt elemente care se încrâncenează să meargă cu orice preţ în alegeri anticipate şi, în acelaşi timp, ştim că sunt multe persoane care se tem de aceste alegeri şi că ar dori să le evite", consideră analistul politic moldovean Petru Bogatu.




În opinia sa, "pentru ca ambarcaţiunea comunistă să nu se răstoarne, Voronin trebuie să caute o soluţie pentru ca şi lupul să fie sătul şi oile întregi". "De aceea, s-ar putea să se simuleze o disidenţă acum, ca mai apoi să vină Voronin şi să împace elementele radicale din PCRM cu elementele care înclină spre o conciliere. Pentru ca să nu se rupă fracţiunea în două, Voronin o să le dea unora "mână liberă" la alegerea şefului statului. Nu cred că Vladimir Ţurcan, care a fost foarte aproape de Voroni, face ceea ce face de capul lui", a spus Bogatu.

Deputatul liberal-democrat Mihai Godea are însă o altă părere, dar confirmă că Partidul Comuniştilor se află într-o situaţie extrem de dificilă: "Doar dezicerea de vechea linie politică mai poate stabiliza partidul în fază de plutire.

Ţurcan încearcă prin această scrisoare să transmită nişte semnale nu atât lui Voronin..., de altfel ca şi preşedintele rus Dmitri Medvedev în timpul vizitei sale la Chişinău. Medvedev a trimis semnale unor grupuri din sânul Partidului Comuniştilor capabile să recepţioneze şi să înţeleagă mesajele sale.
S-ar putea ca acest pas (scrisoarea lui Ţurcan către Voronin - n.n.) să fie o reacţie la mesajele transmise în cadrul vizitei lui Medvedev la Chişinău".

Referindu-se la supoziţia conform căreia comunistul Ţurcan, care a avut un rol central în timpul şi după protestele violente din 7 aprilie de la Chişinău, ar încerca în acest mod să scape de răspundere, Godea a reconfirmat că toţi cei care au provocat acele acţiuni vor răspunde după merite indiferent dacă votează sau nu în favoarea noului preşedinte: "Îmi vine greu să cred că, prin acest pas, Vladimir Ţurcan îşi vede o cale de salvare, pentru că ancheta va arăta cine, ce, şi cum, şi când... Sunt absolut sigur că fiecare o să-şi primească răsplata după faptele comise. Ţurcan are o situaţie foarte bună şi îşi poate salva pielea oricând în afara Republicii Moldova", a conchis Godea.

Sâmbătă seară a expirat termenul de depunere a dosarelor de către candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Comisia pentru alegerea preşedintelui a recepţionat o singură cerere - aceea din partea candidatului Alianţei pentru Integrare Europeană, Marian Lupu. În lipsa unui contracandidat măcar fictiv, alegerile s-ar considera ilegale. Preşedintele Comisiei pentru alegerea şefului statului, Ion Pleşca, a declarat că s-ar putea ca ziua alegerilor prezidenţiale să fie amânată.

×
Subiecte în articol: externe