x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Filat vorbeşte despre reglementarea limbii române, Moscova le arată pisica pentru NATO

Chişinău: Filat vorbeşte despre reglementarea limbii române, Moscova le arată pisica pentru NATO

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Oct 2009   •   00:00

Rusia speră să aibă relaţii constructive şi de bunăvecinătate cu noua putere de la Chişinău, dar ţine să precizeze că ea nu-şi va schimba poziţia faţă de extinderea NATO, a transmis purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Natalia Timakova. În altă ordine de idei, premierul moldovean Vlad Filat, audiat în cadrul Parlamentului European, a promis reglementarea juridică a statutului limbii române în Republica Moldova.



POZIŢIA CENTRULUI. "Noi respectăm alegerea poporului moldovean. Sperăm în bune relaţii constructive cu Moldova şi ne aşteptăm ca tendinţele pozitive să se menţină pe viitor", a afirmat Timakova, referindu-se la noua guvernare democratică de la Chişinău rezultată în urma alegerilor de la 29 iulie.  În acelaşi timp, răspunzând unei întrebări legate de recentele declaraţii ale Chişinăului asupra unei eventuale aderări la NATO, Natalia Timakova a subliniat că poziţia Moscovei faţă de extinderea Alianţei este foarte bine cunoscută. "Şi noi nu intenţionăm să ne schimbăm atitudinea", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Dmitri Medvedev.


REGLEMENTĂRI. Şeful guvernului moldovean a fost întrebat de europarlamentarul român, Traian Ungureanu, dacă noua guvernare de la Chişinău are un proiect de reglementare a situaţiei limbii de stat în Republica Moldova. "Faptul că în Constituţia Republicii Moldova este specificată o anumită denumire a limbii pe care o vorbim nu înseamnă, cel puţin pentru noi... a fost o conjunctură de moment, noi suntem oameni care spun lucrurilor pe nume. Şi la fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română. Acest lucru cu certitudine urmează a fi reglementat în timp şi sub aspectul normei juridice", a fost răspunsul premierului, Vlad Filat, potrivit Jurnal de Chişinău.

"Limba moldovenească" a devenit limba oficială de stat a Republicii Moldova în urma unei modificări a Constituţiei în 1995. Subiectul a creat o serie de tensiuni între Chişinău şi Bucureşti, România nerecunoscând existenţa aşa-zisei "limbii moldoveneşti" susţinute şi promovate de fosta guvernare comunistă a lui Vladimir Voronin.

×