x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Isteria post-electorală a scos lumea în stradă

Chişinău: Isteria post-electorală a scos lumea în stradă

de Vitalie Calugareanu    |    13 Dec 2010   •   14:32
Chişinău: Isteria post-electorală a scos lumea în stradă
Sursa foto: Alexandru Molovata/Jurnalul Naţional

Peste cel mult 15 zile urmează să aibă loc prima şedinţă a noului Legislativ al Republicii Moldova. Până la această oră, însă, nu se ştie nici măcar ce fel de alianţă va guverna ţara. Partidul Democrat continuă negocierile la două capete: pe de o parte cu liberal-democraţii şi liberalii, iar pe de altă parte cu comuniştii. Societatea este dominată de nervozitate şi chiar isterie. Supăraţi, de câteva zile sute de oameni de adună în centrul Chişinăului şi le cer politicienilor să fie mai responsabili: "Eu nu dorm nopţile! Mă doare inima pentru aceasta! (...) Domnul Lupu (liderul PD, Marian Lupu, fost fruntaş comunist – n.n.) dacă o să ia calea aceasta a comuniştilor – va fi adevărat lup care îşi schimbă părul, dar nu şi năravul”. Sunt doar câteva reacţii ale manifestanţilor.

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a criticat protestul, spunând că este ”o modalitate necivilizată de a influenţa politicienii”. La rândul lor, comuniştii au calificat mitingul drept "o acţiune anticonstituţională de presiune”.

Ex-preşedintele moldovean, Petru Lucinschi, cheamă politicienii să se consulte cu populaţia înainte de a decide formarea unei alianţe şi susţine că isteria creată în societate este extrem de periculoasă: "Societatea devine tot mai agitată! Eu aşteptam să apară nişte reportaje la televiziune despre întâlnirea liderilor politici cu populaţia pe teren unde să discute cu oamenii. Ce să facem? Cum mergem noi mai depate? Dar continuarea discuţiilor numai prin birouri - eu vă spun sigur că mă îngrijorează, pentru că acolo, în societate, încep nişte procese care absolut nu sunt de dorit pentru societatea noastră”, a spus Lucinschi.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat că negocierile pe ambele flancuri vor continua încă o săptămână după care PD va trebui să facă alegerea. El a menţionat că discuţiile cu liberal-democraţii sunt mai tensionate decât cu comuniştii, dar a precizat că aceasta nu înseamnă că PD va alege calea cea mai uşoară. La rândul său, liderul PD, Marian Lupu a spus că "dacă partidele nu se vor înţelege, la anul vor avea loc noi alegeri anticipate, iar aceasta ar însemna o catastrofă totală pentru Republica Moldova”.

Pe flancul stâng comuniştii continuă lupta. La sfârşitul săptămânii trecute ei au obţinut, prin intermediul Curţii Constituţionale, renumărarea voturilor la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Motivul – unul banal: necoresponderea proceselor verbale de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu cele obţinute de comunişti de la secţiile de votare. Preşedintele CEC, Eugen ştirbu, a spus că nu ştie de ce nu corespund procesele verbale.

Comuniştii au anunţat că dacă vor reuşi să demonstreze votarea multiplă, atunci în genere vor cere invalidarea alegerilor "Noi continuăm procesul în judecată pentru obţinerea listelor suplimentare, pentru a putea demonstra votarea multiplă. O sesizare privind fraudarea integrală a alegerilor ar putea fi depusă doar dacă vom avea acces la listele electorale, pentru a putea verifica şi compara. Dacă vom demonstra votarea multiplă, atunci sigur că vom depune o sesizare în care vom cere anularea integrală a rezultatelor scrutinului din 28 noiembrie. Dar este prematur de vorbit, deoarece momentan nu avem probe destule”, a menţionat juristul PCRM, Sergiu Sârbu.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că renumărarea voturilor va avea loc miercuri, iar pentru aceasta vor fi cheltuiţi aproape 1 milion de euro. Atât reprezentanţii autorităţii electorale, cât şi liderii partidelor necomuniste susţin că după renumărarea buletinelor, rezultatele alegerilor practic se vor reconfirma. Comuniştii mizează, însă, pe obţinerea încă a unui mandat de deputat după renumărare.

×