x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA il lucreaza pe George Bush

CIA il lucreaza pe George Bush

de Anca Aldea    |    20 Dec 2005   •   00:00
CIA il lucreaza pe George Bush

Un politolog american sugereaza ca in spatele scandalului legat de inchisorile secrete din Europa ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) s-ar afla chiar CIA.

Cand cotidianul Washington Post a dat publicitatii, la inceputul lui noiembrie, informatii legate de aceste centre de detentie, unde CIA aduce prizonieri suspectati de terorism si capturati in Irak si Afganistan, ziarul cita atunci surse apropiate Departamentului american al Apararii. John Hinderaker, analist politic, a declarat recent pentru revista Weekly Standard ca razboiul declansat de CIA impotriva presedintelui George W. Bush "este probabil cea mai reusita actiune secreta a Agentiei din ultimii trei ani".

LUCRATURA. "CIA si-a folosit bugetul pentru a finanta criticile la adresa presedintiei americane, cu ajutorul fostilor functionari democrati", sustine Hinderaker. Politologul aminteste de un caz devenit de notorietate. Agentia a permis unuia dintre angajatii sai, Michael Schoerer, sa publice si sa promoveze o carte continand documente clasificate, care sa submineze imaginea presedintelui Bush.

Arma preferata a CIA in campania mai mult sau mai putin secreta impotriva lui Bush consta in scurgerea constanta de informatii. Cele mai preferate ziare de catre CIA sunt New York Times si Washington Post. Agentia le furnizeaza rapoarte si documente critice la adresa Administratiei SUA.

AUTOCOMPROMIS. Analizand ultimele evenimente in care Agentia a fost mai mult sau mai putin implicata, politologul american trage o concluzie uimitoare. "CIA este chiar dispusa sa-si compromita propriile operatiuni secrete doar pentru a compromite Administratia americana." In mai 2005, New York Times a publicat un articol despre o operatiune sub acoperire a CIA in care erau identificate companii aeriene particulare care au efectuat zboruri pentru Agentie. Ziarul, care cita atunci surse anonime din cadrul CIA - fosti agenti si piloti, mai scria ca zborurile descoperite au fost folosite la transportul detinutilor periculosi din Irak si Afganistan. "Este greu de crezut ca informatiile obtinute de New York Times nu erau clasificate. Iar Agentia, daca a avut vreo obiectie la acest articol, nu a fost facuta publica."

Cateva luni mai tarziu, la inceputul lui noiembrie, Washington Post a publicat, citand surse anonime apropiate Pentagonului, articolul despre inchisorile secrete ale CIA din Europa. Astfel de informatii, insista politologul, sunt cunoscute numai la nivel inalt in CIA, ceea ce arata ca acest articol face parte din campania CIA impotriva lui Bush. Ambele parti - ziaristii de la Washington Post si sursele citate de acestia - erau cons-tiente ca astfel de dezvaluiri vor afecta negativ imaginea Americii.

"Este de neconceput", conchide Hinderaker, "ca unii functionari superiori din CIA sa sacrifice propri-ile operatiuni secrete ale Agentiei, compromitandu-si astfel prestigiul si eficienta, doar pentru a submina politica Administratiei Bush cu care se pare nu sunt de acord."

EUROPA SE INFOAIE DEGEABA. Analistul american este foarte categoric si la adresa guvernelor europene, care au cerut deschiderea unor investigatii serioase legate de tranzitarea spatiului aerian al diferitelor tari de pe continent sau escalele facute de avioanele CIA pline cu teroristi. "Elemente antiamericane din mai multe tari europene au solicitat deschiderea unor anchete referitoare la folosirea aeroporturilor si a spatiilor aeriene de catre avioane civile cunoscute sau suspectate ca apartinand Agentiei Centrale de Informatii. In Spania, ministrul de Externe a declarat, in fata unei comisii parlamentare, ca nu a fost incalcata nici o lege in presupusele aterizari ale avionelor CIA la Majorca. Cu toate acestea, acest aeroport va fi inchis pentru viitoarele zboruri CIA."

OPINIE
"Este de neconceput ca unii functionari superiori din CIA sa sacrifice propriile operatiuni secrete ale Agentiei, compromitandu-si prestigiul si eficianta, doar pentru a submina politica Administratiei SUA cu care se pare nu sunt de acord" - John Hinderaker, analist politic american

TORTURA SI HEAVY METAL
Organizatia Human Rights Watch (HRW) i-a cerut vicepresedintelui american, Dick Cheney, aflat in vizita in Afganistan, sa vorbeasca despre "abuzurile Armatei SUA si despre cele 20 sau 30 de inchisori secrete ale Americii" in aceasta tara asiatica. HRW sustine ca se afla in posesia unor declaratii date de opt detinuti afgani aflati la baza americana Guantanamo din Cuba. Potrivit acestor documente, prizonierii au fost torturati in perioade diferite, intre 2002 si 2004, intr-o inchisoare secreta din Afganistan. Cinci dintre acesti barbati au fost arestati in diferite tari din Orientul Mijlociu. Exista surse care sustin ca acest centru de detentie din Afganistan, pe care detinutii o numesc "inchisoarea intunericului", s-ar afla in apropiere de Kabul.

Prizonierii au declarat ca au fost legati cu lanturi de pereti, privati de hrana si apa potabila si tinuti in bezna totala in timp ce erau obligati sa asculte muzica rap sau heavy metal cu sonorul la maximum. Saptamani intregi au fost fortati sa se supuna acestui tratament.

DEMERSURI EUROPENE
In timp ce la Bucuresti s-a asternut tacerea in privinta existentei unor presupuse escale ale avioanelor CIA sau a unor inchisori secrete pe teritoriul Romaniei, la Varsovia, presedintele Aleksander Kwasniewski a recunoscut ca o parte din dezvaluirile organizatiei pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch din Washington sunt adevarate. El a declarat ca lupta antitero necesita cooperare intre serviciile secrete. "Probabil ca au existat zboruri secrete. Insa nu exista nici inchisori, nici detinuti in Polonia", a spus Kwasniewski. Cand secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a venit la Bucuresti in urma cu doua saptamani, a refuzat sa comenteze informatiile conform carora Romania a fost tranzitata de avioane-fantoma ale CIA sau a gazduit inchisori secrete. Dupa intalnirea cu Rice, presedintele Traian Basescu a avertizat ca Romania nu mai accepta acuzatiile de incalcare a drepturilor omului si i-a indemnat pe cei care vorbesc de inchisorile CIA sa-si asume responsabilitatea declaratiilor.
×
Subiecte în articol: externe bush america secrete