x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA, informaţii-cheie pentru găsirea lui Osama bin Laden, de la suspecţi anchetaţi în România

CIA, informaţii-cheie pentru găsirea lui Osama bin Laden, de la suspecţi anchetaţi în România

03 Mai 2011   •   08:33
CIA, informaţii-cheie pentru găsirea lui Osama bin Laden, de la suspecţi anchetaţi în România

163461-.jpgUciderea lui Ossama ben Laden re­a­prinde controversele cu privire la pre­supusa existenţă a unei închisori a CIA în România. Postul de televizi­u­ne CBS a relatat că informaţii-cheie care au dus la uciderea liderului Al-Qaeda au provenit de la membri ai re­ţe­lei teroriste capturaţi şi "găzduiţi" în centre de detenţie ale CIA din Ro­mâ­nia şi Polonia. Prin interogatorii­le desfăşurate în aceste închisori se­cre­te, anchetatorii au aflat de la Khaled Sheikh Mohammed, organi­za­torul atentatelor de la 11 septembrie 2001, numele unui apropiat al lui Ben Laden care îi servea acestuia drept curier, transmiţându-i me­sa­je­le. Luând urma curierului, servi­c­iile secrete americane au putut da de "bârlogul" liderului terorist. CIA a ob­ţi­nut informaţii similare de la suc­ce­sorul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Cei doi suspecţi membri si­tu­a­ţi la vârful reţelei teroriste ar fi fost în­­chişi în România şi Polonia, potri­vit CBS.

Lichidarea lui ben Laden va readuce în prim-plan dezbaterile privind me­­todele de interogare aplicate în ca­­zul suspecţilor de terorism. Mass-me­­dia internaţionale scriu că atât Khaled Sheikh Mohammed, cât şi Al-Libi au fost supuşi torturii în cen­tre­le de detenţie ale CIA, dar şi la ba­za de la Guantanamo, unde au fost transferaţi ulterior. Oficialii americani au recunoscut că informaţiile au fost obţinute prin ceea ce ei nu­mesc "tehnici dure de interogare în sta­dii incipiente de detenţie". Câteva exemple: simularea înecului ("waterboarding"), privarea de somn sau ex­pu­nerea prelungită la frig şi la muzică zgo­mo­toasă.

Cele mai recente informaţii cu pri­vire la participarea României la pro­gramul închisorilor secrete da­tea­ză din august 2010. La acel mo­ment, agenţia AP scria că centrul de de­­tenţie de pe teritoriul românesc se afla chiar în Bucureşti şi fusese denu­mit "Britelite". Aici ar fi ajuns mai mulţi suspecţi de terorism, printre care şi Sheikh Mohammed. În 2009, fos­tul şef al principalei baze de apro­vizionare a CIA din Europa, Kyle D. Foggo, declara pentru The New York Times că un imobil renovat aflat pe o stradă aglomerată din Bucureşti a servit drept închisoare secretă a CIA. Şase deţinuţi ar fi ajuns, pe rând, în acest centru. România a fost indicată ca fiind una dintre ţările care au găz­du­it închisori CIA încă din 2005, când programul închisorilor secrete a fost deconspirat. (Irina Cristea)

Nicolai: Se "joacă" pentru contracararea unor atacuri ale Al-Qaeda
Nu au existat baze secrete americane în România. Nu au existat facilităţi pentru deţinerea de prizonieri altele decât cele penitenciare (reale, secrete, ad-hoc, clădiri utilizabile în formă improvizată în acest scop). Nu au existat persoa­ne deţinute, cu sau fără acte în sistemul penitenciar care ar fi putut fi asimilate prizonierilor. Escalele făcute de anumite avioane americane pe teritoriul românesc nu au avut nimic în comun cu posibile transporturi ilegale de prizo­ni­eri. Sunt concluziile comisiei parlamentare de anchetă care în 2006-2007 a investigat acuzaţiile privind existenţa unor centre de detenţie ale CIA sau a unor zboruri ale avioanelor închiriate de CIA pe teritoriul României. Liberala Norica Nicolai, care a condus comisia de anchetă, cataloghează şi azi drept "speculaţii" informaţiile reluate de presa ame­ricană privind închisorile CIA din România. "În acest moment, toată lumea va încerca să joace cu privire la informaţiile care au dus la moartea lui Ben Laden, pe diverse spaţii, pentru a contracara eventualele răzbunări ale reţelei Al-Qaeda. Cei care ştiu foarte bine ce s-a întâmplat, cum a fost interceptat, monitorizat şi prins, sunt americanii", a declarat ieri Norica Nicolai, adăugând că SUA nu puteau să declanşeze o astfel de operaţiune dacă nu aveau informaţii din Pakistan. Întrebată dacă riscul de atacuri teroriste este mai mare pentru România dacă informaţia din pre­sa americană se va dovedi veridică, Norica Nicolai a replicat: "Riscul terorist e potenţial pentru toată lumea, nu nu­mai în Europa, ci şi în SUA. Fără îndoială, în tradiţia acestei organizaţii, răzbunările teroriste vor veni". (Aniela Nine)

Foşti miniştri ai Apărării neagă existenţa închisorilor CIA
Informaţiile publicate de presa americană au fost ne­ga­te, o dată în plus, şi de doi foşti miniştri ai Apărării, Teodor Atanasiu şi Ioan Mircea Paşcu. În privinţa posibilelor informaţii de origine românească ce ar fi dus la prinderea lui ben Laden, Atanasiu spune că acestea probabil au venit de la serviciile de informaţii ro­mâ­neşti. Teodor Atanasiu s-a declarat surprins de rea­pa­ri­ţia, cu o frecvenţă anuală, a subiectului închisorilor CIA din România, care nu au existat. "Au fost comisii parlamentare de anchetă, comisii europene de anchetă, anchete ale ONG-urilor din Europa şi America şi nu au descoperit astfel de închisori. (…) Declar clar şi răspicat că, din toate cunoştinţele mele, nu există închisori CIA în România şi nici nu au fost", a spus deputatul PNL. El a arătat că este puţin probabil să fi apărut informaţii din interiorul României care să fi condus la prinderea lui Ben Laden, dar a admis că este posibil să fi apărut informaţii de la serviciile româneşti, care sunt în teatrele de operaţii externe. Şi fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu, în prezent vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, a apre­ciat drept "speculaţii" informaţiile privind centrele CIA din România. "Eu unul am fost vizat că personal, fără cunoştinţa conducerii statului român, a Guvernului, a armatei, am organizat această chestiune, prin relaţiile mele personale cu CIA. Există multe speculaţii aici", a de­clarat Paşcu. El a menţionat că, din informaţiile sale, România nu a găzduit închisori secrete. "Cert este că în Polonia, din câte ştiu, a existat o asemenea bază, în timp ce în România n-a existat", a afirmat Paşcu la RFI. "Eu am fost ministru al Apărării. Bineînţeles că nu tot ce se organiza – mai ales că asta era o operaţiune care ţinea de servicii – trebuia să cunoască şi ministrul Apărării, dar, în orice caz, eu îi cred pe cei doi preşedinţi când au ne­gat existenţa unor asemenea centre pe teritoriul Ro­mâniei. Am discutat şi eu cu oameni care au fost implicaţi şi care mi-au spus că asemenea centre n-au existat în România", a spus Ioan Mircea Paşcu. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis