x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciclonul Fani a lovit estul Indiei; peste 1 milion de persoane au fost evacuate

Ciclonul Fani a lovit estul Indiei; peste 1 milion de persoane au fost evacuate

03 Mai 2019   •   13:27
Ciclonul Fani a lovit estul Indiei; peste 1 milion de persoane au fost evacuate

Un puternic ciclon a lovit vineri estul Indiei provocând pagube locuinţelor, dezrădăcinând copaci, inundând sate şi determinând evacuarea a peste un milion de oameni, relatează DPA şi Reuters.

Ciclonul Fani a atins zona de uscat în apropierea oraşului sfânt Puri, fenomenul fiind însoţit de vânturi de circa 200 km/h în cele cinci ore în care a trecut peste zona de coastă, conform Departamentului de Meteorologie din India (IMD).

Până în prezent nu au fost raportate persoane decedate sau rănite.

Furtuna a distrus case din chirpici şi a doborât stâlpi de electricitate şi de comunicaţii din mai multe regiuni, a indicat un reprezentant al serviciilor pentru intervenţii de urgenţă din statul Odisha, Prabhat Ranjan Mahapatra.

Fani, cea mai puternică furtună care a lovit India în ultimele două decenii, a scăzut din intensitate odată cu înaintarea pe uscat, a notat IMD. Ciclonul se va deplasa spre nord şi nord-est către Bengalul de Vest şi Bangladesh.

Mai multe zone din Puri şi din regiunile apropiate au fost inundate în urma ploilor torenţiale care au afectat coastele estice, a informat postul NDTV. Autorităţile au fost nevoite să suspende temporar furnizarea energiei electrice pentru prevenirea accidentelor.

Rafale puternice de vânt şi ploi torenţiale au fost înregistrate de asemenea în unele regiuni învecinate din statele Andhra Pradesh şi Bengalul de Vest.

Autorităţile guvernamentale din statul Odisha au evacuat peste 1,2 milioane de persoane din zonele vulnerabile şi au sfătuit locuitorii să nu iasă vineri din case. Persoanele evacuate au fost mutate în peste 4.000 de adăposturi.

Toate zborurile din capitala statului, Bhubaneswar, au fost anulate începând de la miezul nopţii.

Aeroportul din Kolkata, oraş aflat pe traiectoria furtunii, va rămâne închis de vineri după-amiază până sâmbătă seară.

Peste 200 de curse feroviare din Andhra Pradesh, Bengalul de Vest şi Odisha au fost anulate.

Ciclonul Fani a determinat anularea sau amânarea unor mitinguri electorale, organizate în contextul alegerilor legislative, ale unor politicieni importanţi, printre care se numără premierul Narendra Modi.

Guvernul din Bangladesh a plasat armata în stare de alertă şi a dat ordin de evacuare în 19 districte aflate în regiuni costiere.

Sezonul ciclonic din India durează în general din aprilie până în decembrie, iar furtunile severe conduc deseori la evacuarea a zeci de mii de persoane, dar şi la numeroase decese şi pagube materiale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ciclonul fani india