x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciclonul Gita se îndreaptă spre Fiji

Ciclonul Gita se îndreaptă spre Fiji

13 Feb 2018   •   17:35
Ciclonul Gita se îndreaptă spre Fiji

Ciclonul tropical Gita care a lovit luni noaptea statul insular Tonga din Oceanul Pacific a provocat pagube importante, relatează marţi Xinhua. 

Fenomenul meteorologic a distrus clădirea Parlamentului din Tonga, dar şi numeroase case şi biserici, potrivit Radio New Zeeland. 

Acoperişul Biroului naţional de meteorologie, situat pe insula principală Tongatapu unde se află capitala Nuku'alofa, a fost smuls de rafalele de vânt. În urma acest eveniment, echipamentul tehnic a fost afectat, iar birourile au fost evacuate. 

Numeroase clădiri emblematice din Nuku'alofa au suferit pagube importante, iar postul naţional de radio din Tonga a fost nevoit să-şi întrerupă emisia din cauza întreruperii furnizării energiei electrice. 

De asemenea, circa 75.000 de locuitori din capitală au rămas fără curent electric. 

Potrivit rapoartelor neconfirmate, două persoane şi-ar fi pierdut viaţa pe teritoriul acestei ţări insulare în urma trecerii ciclonului tropical. 

În vederea prevenirii pierderilor de vieţi omeneşti şi a limitării pagubelor materiale, autorităţile din Tonga au declarat luni stare de urgenţă înaintea sosirii puternicului ciclon Gita, estimat la categoria cinci, nivelul maxim, care provocase haos în arhipelagul vecin Samoa. 

Poliţia din Tonga, citată de Radio New Zealand, a confirmat cel puţin 33 de răniţi, dintre care trei în stare gravă, la Tongatapu, principala insulă a ţării cu o populaţie de 76.000 de locuitori, după trecerea, luni, a ciclonului Gita. 

Surse ale Crucii Roşii din Tonga au informat că 3.000 de persoane au fost transferate în centre de adăpost, iar numărul lor s-ar putea dubla în cursul nopţii. 

Au fost trimise mai multe echipe în diferite părţi ale ţării pentru a culege informaţii despre situaţia populaţiei, a clădirilor şi a infrastructurii. Autorităţile din Tonga au oferit date provizorii privind pagubele semnalate mai ales în insula vecină Eua, cu o populaţie de 5.000 de locuitori. 

Frank Bainimarama, premierul insulei Fiji, a avertizat locuitorii prin intermediul reţelelor de socializare despre pericolul ciclonului Gita, "cel mai puternic care a lovit arhipelagul vecin (Tonga)". 

Potrivit serviciului meteo din Fiji, se estimează că ciclonul, care avansează cu o viteză de 24 de kilometri pe oră, va lovi insulele Lau în cursul acestei nopţi. 

Conform unei declaraţii emisă marţi de Departamentul de informaţii din Fiji, autorităţile guvernamentale din această ţară sunt pregătite să acorde ajutor comunităţilor care vor necesita asistenţă imediată şi recuperare pe termen lung. 

În 2016, ciclonul Winston a provocat moartea a 44 de persoane în Fiji, iar în 2015, ciclonul Pam a provocat moartea a 11 persoane şi a distrus 65.000 de locuinţe în Vanuatu. 

Cicloanele sunt frecvente în Pacific în această perioadă a anului, iar uraganele de categoria cinci se dovedesc extrem de distructive.

AGERPRES

×