x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cifre dramatice în Grecia: Doi tineri din trei sunt şomeri

Cifre dramatice în Grecia: Doi tineri din trei sunt şomeri

de Istvan Deak    |    10 Aug 2013   •   14:19
 Cifre dramatice în Grecia: Doi tineri din trei sunt şomeri
Sursa foto: Insula Evia

Ultimele statistici privind şomajul în Grecia sunt dramatice. Doi tineri din trei (64,5%) nu au un loc de muncă, potrivit cifrelor publicate de Institutul grec de Statistică Elstat, relatează 7sur7.be. Acum un an, 55,1% dintre tineri nu aveau un loc de muncă, potrivit sursei citate. Rata şomajului: 27,6%

Rata şomajului se ridică actualmente la 27,6%. |n mai 2012, această rată era de 23,8%. După cum arată statatistica, o îmbunătăţire a situaţiei nu pare a fi pe ordinea de zi. Banca Centrală a Greciei a calculat un recul de 4,5% al economiei pentru 2013. Criza economică, cuplată cu economiile şi reformele Guvernului, au avut un efect dramatic asupra economiei elene şi mai ales asupra pieţei muncii, comentează 7sur7.be. Jurnaliştii belgieni precizează că şomerii greci sunt susţinuţi financiar de stat timp de un an.

Cote alarmante şi la evaziune fiscală

Pe de altă parte, un fenomen la fel de îngrijorător se înregistrează în privinţa evaziunii fiscale. Agenţia Associated Press afirmă că aproximativ jumătate dintre firmele din Grecia păcălesc Fiscul într-un fel sau altul, potrivit inspectorilor fiscali eleni, care au efectuat verificări în întreaga ţară. În pofida campaniilor repetate ale diverselor Guverne elene, frauda fiscală rămâne o problemă majoră în Grecia, o ţară extrem de îndatorată.

Insulele Evia şi Skyros, „Paradisul evaziunii”

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Ministerul de Finanţe de la Atena, 731 dintre cele 1.465 de firme verificate în perioada 25 iulie - 5 august au încălcat legislaţia privind taxele. Cea mai mare rată a neregulilor - 85% dintre firmele verificate - s-a înregistrat pe insulele Evia şi Skyros.
În destinaţii turistice de top precum Mykonos, Santorini şi Creta, la peste 56% dintre firmele verificate au fost descoperite nereguli.

În ultimii trei ani, grecii au fost nevoiţi să suporte mai multe majorări de taxe, în cadrul extrem de nepopularului program de austeritate cerut de creditorii internaţionali în schimbul planurilor de salvare vitale pentru statul elen.

 

 

×
Subiecte în articol: somaj grecia criza grecia