x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinci români, pe lista persoanelor cărora li s-a interzis să intre în Rusia

Cinci români, pe lista persoanelor cărora li s-a interzis să intre în Rusia

30 Mai 2015   •   11:39
Cinci români, pe lista persoanelor cărora li s-a interzis să intre în Rusia
Sursa foto: Vladimir PUTIN (Christian Silva/Intact Images)

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat o listă cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia.

Pe listă figurează şi cinci români: Iulian Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon, informează ANTENA 3.

Iulian Chifu este fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu şi actual preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning, Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară, Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz, istoricul Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu, fiind avizat recent pentru postul de delegat permanent pe lângă UNESCO, iar Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forţelor Navale Române.

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat, vineri, în conferinţa săptămânală de presă, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia.

Premierul belgian, Didier Reynders, a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Autorităţile de la Bruxelles spun că guvernul de la Moscova a luat această decizie ca răspuns la sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

Ministerul de Externe a precizat că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus.

"Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus", se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

MAE va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români. 

×