x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine a gresit, daca a gresit?

Cine a gresit, daca a gresit?

de Marina Constantinoiu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Cine a gresit, daca a gresit?
Corespondenta din Ierusalim
De la un buletin informativ la altul, oamenii continua sa-si puna intrebari.

Intrebarea ramane: oare premierul israelian ar fi putut primi ingrijiri mai bune decat a primit, de la medicii din Ierusalim? Exista o alta cale de tratament? S-a gresit undeva? Nu e om sa nu-si fi pus aceste intrebari. Cel putin in Israel, zilele acestea.

CRITICI. Presa se face ecoul acestor intrebari extrem de jenante intr-o tara considerata drept una dintre cele mai avansate din punct de vedere medical. Mai multi specialisti au fost de parere ca s-a scurs prea mult timp, peste o ora, intre primele semne ale unui al doilea atac cerebral, miercuri seara, si spitalizarea lui Sharon, care a intervenit in cursul aceleiasi nopti. Se fac tot soiul de speculatii pe marginea conditiilor in care ditamai premierul statului Israel a fost internat. Tratamentul care i s-a aplicat acestuia este subiect aprig de dezbatere. In special injectiile anticoagulante si mai ales cantitatea in care au fost administrate. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a evita o recidiva dupa ce primul atac cerebral a fost provocat de un cheag intr-un vas sangvin. Dar ele sporesc riscul de hemoragie.

OPINIE. In Israel exista multi medici renumiti de origine romana. L-am intalnit pe unul dintre acestia si l-am intrebat ce parere are despre situatia cu care se confrunta acum lumea medicala israeliana. Dupa parerea sa, problema reala este alta, nu foarte comentata pana acum.

EXEMPLE SI SOLUTII. In mare, exista doua principale tipuri de accidente vasculare cerebrale: cele embolice (provocate de un cheag de sange care blocheaza un vas si compromit oxigenarea tesutului cerebral) si cele hemoragice (mica explozie a unui vas). Protocolul terapeutic poate fi cel american, in care se incepe imediat cu doze mari de anticoagulante (ca in cazul Sharon) sau cel european, care cuprinde o perioada de asteptare pana se clarifica ce fel de accident vascular cerebral a fost (daca e hemoragic, ar fi stupid sa dai anticoagulante ca data viitoare sa-ti pierzi pacientul) inainte de a incepe tratamentul. Unii specialisti cred ca aplicarea protocolului american s-a facut prea repede si cam necritic, mi-a explicat medicul de origine romana, sustinand ca acum totul depinde de Voia Domnului, de constitutia pacientului si de un dram de noroc... Ne intoarcem tot la Providenta!

ARANJAMENTE DE PARTID
Ehud Olmert, devenit premier ad-hoc si lider interimar al partidului fondat de Sharon, Kadima, a avut deja intalniri cu parlamentari membri ai partidului Kadima si a primit din partea lor asigurari ca-l vor sprijini pentru a candida la postul de sef al Executivului, daca Sharon nu-si mai revine. "Ii adresam lui Sharon gandurile noastre pentru o insanatosire grabnica si speram ca va putea prelua din nou conducerea. Daca as putea vorbi cu el sunt sigur ca mi-ar spune ca trebuie sa lucram pentru asigurarea securitatii si a bunei economii a Israelului, lucru pe care-l vom face", a explicat Olmert. Cei 14 membri fondatori ai Kadimei, care formeaza Consiliul Director al partidului, vor fi rugati sa-i acorde lui Olmert puterea de decizie in cazul listei electorale a partidului, pe care Sharon intentiona sa o alcatuiasca in cursul acestei saptamani. Un oficial de la Cabinetul premierului a declarat ca autoritatile statului au transmis un mesaj teroristilor in general si miscarii libaneze proiraniene Hezbollah, in particular, de a nu se folosi de aceasta perioada pentru a incerca sa "testeze Israelul". De altfel, si populatiei israeliene i s-a transmis ceva. Sa-si continue viata si activitatile normale, pentru ca numai unitatea si normalitatea pot fi de folos tarii.

DEPARTE DE PRESA
Noptile, la Hadassah, sunt cele mai grele. Atunci cand se asterne linistea si nici briefing-uri de presa nu mai au loc, in spital isi fac aparitia fiii premierului Sharon, Gilad si Omri, precum si cei mai apropiati colaboratori ai lui Ariel Sharon, coplesiti de ceea ce va fi "ziua de dupa". Asemenea angajatilor de la ferma din sudul Israelului pe care o detine premierul, apropiatii lui Sharon isi amintesc acum de zilele cu bune si rele traite alaturi de cel ce a fost supranumit "Buldozerul". Acum, premierul zace pe un pat de spital, intr-o coma profunda indusa de anestezice, echipe de specialisti decid care-i va fi viitorul, iar liderul politic lasa locul Divinitatii, pentru a hotari.
Ziaristii israelieni care au avut prilejul sa-i cunoasca pe fiii premierului sustin ca acestia nu vorbesc foarte mult, dar sunt atenti cu cei din jur si le induc o anumita stare de optimism, pentru a putea trece mai usor peste clipele de incordare.
×
Subiecte în articol: externe sharon