x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine este Omar Suleiman, omul din umbră desemnat să conducă tranziţia din Egipt

Cine este Omar Suleiman, omul din umbră desemnat să conducă tranziţia din Egipt

11 Feb 2011   •   15:59
Cine este Omar Suleiman, omul din umbră desemnat să conducă tranziţia din Egipt

151438-.jpgOmar Suleiman, căruia preşedintele Hosni Mubarak i-a delegat puterea, a fost propulsat în prim-planul scenei politice prin nominalizarea sa în funcţia de vicepreşedinte, după ce timp de mai mulţi ani a administrat din umbră dosarele fierbinţi de politică externă ale Egiptului, relatează AFP.

În plină contestare populară a regimului şi într-o tentativă de calmare a situaţiei, Hosni Mubarak l-a numit la 29 ianuarie pe Suleiman, directorul serviciilor secrete, în funcţia de vicepreşedinte, primul post de acest tip din aproape 30 de ani de regim.

Născut în 1934 într-o familie înstărită din Qena, din Egiptul Superior, acest bărbat de înălţime medie, cu chelie pronunţată şi mustaţă, a fost o persoană-cheie în dosarele politicii externe, între care şi cel al conflictului israeliano-palestinian.

După ce a schimbat uniforma pe costumele gri, el a ştiut să opereze din umbră, dialogând atât cu Israelul, cât şi cu inamicul declarat al acestuia, mişcarea Hamas. El deţine recordul de armistiţii israeliano-palestiniene, adeseori de scurtă durată, încheiate după cea de-a doua intifada palestiniană din 2000.

În mod inevitabil, a avut şi "misiuni speciale". El administrează în prima linie strategiile dosarelor Israel şi Palestinieni, mai mult decât ministrul de Externe, Ahmed Abul Gheit.

Pentru el, "meseria" este un joc de şah sau de cărţi. Nu câştigi toate partidele. A

Angajat pe calea militară, el preia rapid drumul "serviciilor", devenind în 1991 directorul Mukhabarat, redutabilul şi tentacularul serviciu de informaţii interne.

Omar Suleiman face parte din "primul cerc", foarte strâns, al lui Mubarak.

El este cel care l-a sfătuit pe preşedinte să vină într-o maşină blindată, la 22 iunie 1995, la Addis Abeba, pentru un summit panafrican, salvându-i viaţa. Terorişti islamişti au organizat o ambuscadă, iar Mubarak şi Suleiman au supravieţuit gloanţelor lor graţie vehiculului blindat, dar şoferul a murit.

Grupurile islamiste radicale Gamaa islamiya sau Jihad, responsabile de atentatele sângeroase din Egipt, sunt primele sale ţinte în anii '90. Reprimarea acestora a fost nemiloasă. "Suleiman este clar, structurat, subtil, credibil pentru toţi şi, deci, respectat de toţi", a declarat pentru AFP fostul şef al serviciilor de informaţii dintr-o mare ţară europeană, care se întâlneşte cu el frecvent.

"Provenit din matricea militară, el este ochii şi urechile preşedintelui, cu un simţ ascuţit al intereselor Egiptului", menţionează "colegul" său european, fin cunoscător al lumii arabe.

×