x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Se stie cine a doborat zborul MH17 deasupra Ucrainei

Se stie cine a doborat zborul MH17 deasupra Ucrainei

25 Mai 2018   •   14:40
Se stie cine a doborat zborul MH17 deasupra Ucrainei

Expertii grupului de ancheta Bellingcat sunt convinsi ca au reusit sa identifice "cu mare certitudine" cine este persoana care se face, practic, vinovat de moartea tuturor celor 298 de pasageri aflat la borduui avionului Boeing, doborat in 2014 deasupra Ucrainei.

 

Este vorba de un barbat care se ascunde sub pseudonimele "Andrei Ivanovici" si "Orion". Cei de la Bellingcat cred ca el a participat la transportul rachetei Buk din Rusia in Ucraina. Anchetatorii sustin ca respectivul este agent activ al Directiei principale de informatii (GRU), Oleg Ivannikov.

Ancheta neoficiala a Bellingcat se bazeaza pe surse deschise, iar concluzia ei nu poate fi folosita drept argumet in cazul unui proces penal. Oficial, de stabilirea adevarului se ocupa Joint Invesgation Team (JIT) si care, in trecut, au analizat in cateva randuri datele obtinute de Bellingcat.

"A fost persoana care a condus direct operatiunile militare din aceasta regiune si, asa cum am auzit de la JIT, acolo era o unitate militara. Prin urmare, noi nu vedem cum aceasta prezenta nu ar avea legatura cu doborarea zborului MH-17", a declarat, la Haga, organizatia Bellingcat.

Potrivit acesteia, in 2014 si 2015, Ivannikov a coordonat actiunile separatistilor prorusi din regiunea ucraineana Lugansk, si ale "unei echipe de rebeli, cunoscuta drept grupul Vagner". Functie pe care a indeplinit-o inclusi in iunie 2014, cand a fost doborat avionul de linie, cu aproape 300 de oameni la bord. 

Anterior, din 2004 pana in 2008, Ivannikov a servit in Osetia de Sud, unde, sub numele de Andrei Ivanovici Laptev, a fost sef al Consiliului apararii, apoi ministru al apararii. Bellingcat afirma ca, acum, Ivannikov se afla in Siria. Nu se stie ce rang are barbatul dar, avand in vedere misiunile care i-au fost incredintate, ar trebui sa fie general-maior.

×