x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine minte? US Army se mută din Siria în Irak

Cine minte? US Army se mută din Siria în Irak

de Şerban Mihăilă    |    22 Oct 2019   •   08:54
Cine minte? US Army se mută din Siria în Irak
Sursa foto: 1st Lt. Leland White/201st Regional Support Group

În timp ce președintele Donald Trump insistă că îi aduce acasă pe militarii americani din Orientul Mijlociu din „războaiele costisitoare” și „fără de sfârșit”, secretarul Apărării, Mark Esper, își contrazice șeful și spune cu totul altceva. El a anunțat că trupele americane care și-au abandonat aliații kurzi în fața ofensivei turce din Siria nu se întorc în SUA, cum a afirmat Casa Albă, ci se îndreaptă spre Irak, de unde vor continua lupta contra teroriștilor din Stat Islamic. 

 

US Army nu se întoarce acasă, iar Statele Unite nu se retrag din Orientul Mijlociu, așa cum declara sus și tare Donald Trump. „Săptămâna trecută, șeful administrației de la Washington afirma că SUA nu mai au niciun interes să-i apere pe combatanții kurzi, care au murit cu miile din postura de aliați ai americanilor în lupta împotriva extremiștilor din Stat Islamic”, remarca  AP. După o convorbire telefonică avută cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, Trump a decis să-i retragă pe militarii săi din nordul Siriei, lăsând astfel cale liberă ofensivei militare a Turciei, care încearcă să-i alunge pe kurzii din regiune până la 30 de kilometri în interiorul teritoriului sirian, unde Ankara intenționează să-și instaureze o „zonă de securitate”. „Este timpul să venim acasă!”, scria Trump pe Twitter, la vremea respectivă. „Militarii SUA nu se mai află în zone de război sau în care există acorduri de încetare a focului. Am securizat Petrolul! Aducem soldații acasă!”, preciza el, apărându-și în fața unui Congres contrariat decizia de a-i abandona pe aliații kurzi. Trump susținea că menținerea trupelor este prea costisitoare și a venit momentul ca și alte state să se implice în soluționarea unui conflict aflat foarte departe de frontierele SUA. Surpriza avea să vină însă de la șeful Pentagonului, Mark Esper, care, înainte de a ajunge în Afganistan, le-a declarat duminică reporterilor ce îl însoțeau că toți cei aproximativ 1.000 de militari americani din nordul Siriei nu se întorc acasă, ci vor fi redesfășurați în vestul Irakului, de unde își vor continua operațiunile contra SI. El nu a respins nici ipoteza ca acești soldați să desfășoare misiuni contrateroriste și pe teritoriul sirian, atacând din Irak. Întrebat de ce militarii retrași din Siria nu se întorc acasă, așa cum a promis Trump, Esper s-a străduit să găsească un răspuns: „Ei bine, în cele din urmă și ei vor reveni” în SUA. Ajuns în Afganistan, Esper a declarat, ieri, că se discută opţiunea de a păstra unele trupe americane în părţi din nord-estul Siriei, în apropiere de câmpuri petroliere.

Noua strategie a SUA

Declarațiile lui Mark Esper marchează o schimbare a strategiei americane în Orientul Mijlociu. Armata SUA nu se va retrage din zonă, așa cum anunța Trump, ci va folosi de acum înainte Irakul ca bază de operațiuni contra jihadiștilor. În momentul de față, SUA au peste 5.000 de soldați desfășurați în Irak.

„Militarii SUA nu se mai află în zone de război sau în care există acorduri de încetare a focului. Am securizat Petrolul! Aducem soldații acasă!”

Donald Trump

×