x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine va fi noul Papa?

Cine va fi noul Papa?

11 Apr 2005   •   00:00

Presa din intreaga lume apreciaza ca alegerea noului Suveran Pontif ar putea avea loc in urma unui conclav scurt, asemanator celui care l-a desemnat Papa in doar 24 de ore pe Pius al XII-lea, la 2 martie 1939.



  • de RADU CROITORU

  • Un numar de 20 de cardinali sunt citati ca posibili succesori ai Papei Ioan Paul al II-lea, fara ca nimeni sa vorbeasca cu insistenta despre un nume precis. Teza unui Papa italian, dupa Pontificatul polonezului Ioan Paul al II-lea prinde tot mai mult contur, iar, in acest caz, cardinalul de Milan, Dionigi Tettamanzi, in varsta de 71 de ani, pare figura cea mai potrivita pentru a accede la conducerea Bisericii Catolice.

    Un alt nume vehiculat este cel al cardinalului Angelo Scola, 63 de ani, Patriarh al Venetiei si apropiat al miscarii catolice Opus Dei. Fostul secretar de stat al Vaticanului, Angelo Sodano, 77 de ani, figureaza si el pe lista conservatorilor papabili si, desi avantajat de sprijinul Americii latine, are veritabilul handicap de a fi fost un om al vechiului pontificat, pozitie prin care si-a atras numerosi inamici. Un alt cardinal citat de presa este Giovanni Battista Re, 71 de ani, care si-a dorit in toata cariera sa sa ajunga in fruntea secretariatului de stat al Vaticanului. Conducatorul miscarii reformatoare, J...suite Carlo Maria Martini, in varsta de 78 de ani, apare si el ca posibil succesor al lui Ioan Paul al II-lea, insa acesta pare a avea putine sanse de a fi ales din cauza criticilor la adresa sa venite din partea cardinalilor italieni. Unul dintre adversarii sai redutabili este cardinalul Camillo Ruini, 74 de ani, seful Bisericii Catolice italiene, considerat cel mai posibil succesor al Papei Ioan Paul al II-lea.

    SANSELE AMERICII LATINE. In cadrul Conclavului care va avea loc incepand cu 18 aprilie vor intra cu sperante de a fi desemnati in fruntea Vaticanului mai multi cardinali din America Latina. Acest lucru este insa foarte putin probabil sa se intample, in special din cauza divergentelor manifestate chiar intre ei. Unul dintre candidati este reformatorul Oscar Andres Rodriguez Maradiaga, de 63 de ani, din Honduras, un cardinal foarte mediatizat, cunoscator a cinci limbi straine, pianist si compozitor, teolog, filozof si matematician. Aripa reformatoare ii arunca in lupta pe cardinalul argentinian, Jorge Mario Bergolio, 69 de ani, si pe brazilianul Claudio Hummes, in varsta de 71 de ani. Conservatorii Americii Latine il da drept favorit pe columbianul Dario Castrillon Hoyos, 76 de ani, dar in Conclav vor mai intra Alfonso Lopez Trujillo, 70 de ani (Columbia), chilianul Jorge Arturo Medina, 78 de ani, si cubanezul Jaime Lucas Ortega y Alamino, 69 de ani.

    COMPROMIS? Unul dintre actorii importanti ai Conclavului va fi germanul Joseph Ratzinger, 77 de ani, care participa pentru a treia oara la alegerea unui Papa. Cardinali papabili mai au Europa, Asia si Africa, insa nici unul dintre acestia nu are sanse reale de a conduce Biserica Catolica. Si totusi, atentia este concentrata asupra cardinalului Vienei, Christoph Schoenborn, care ar putea fi solutia de compromis intre liberali si conservatori, despre care se spune insa ca ar fi prea tanar (are 60 de ani), pentru ai succede lui Ioan Paul al II-lea, daca se ia in considerare faptul ca unui papa tanar ii urmeaza, de regula, unul varstnic.

    SARCINI
    Urmatorul pontificat va fi o veritabila provocare, pentru ca viitorul Papa va avea de rezolvat multe probleme. In America de Sud, milioane de persoane au trecut la religia protestanta. Succesorul lui Ioan Paul al II-lea va trebui sa fie mai putin rigid fata de morala individuala sau fata de locul femeilor in Biserica si apropierea de Biserica Ortodoxa.
    ×
    Subiecte în articol: externe