x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cinematografele nu vor mai fi interzise în Arabia Saudită

Cinematografele nu vor mai fi interzise în Arabia Saudită

11 Dec 2017   •   16:13
Cinematografele nu vor mai fi interzise în Arabia Saudită

Arabia Saudită a anunţat că va permite funcţionarea cinematografelor comerciale, după mai bine de trei decenii în care au fost interzise, scrie BBC. Ministerul Culturii şi al Informaţiilor a anunţat că va începe eliberarea licenţelor imediat şi că primele cinematografe se vor deschide în martie 2018.

Măsura face parte din reforma economică şi socială “Vision 2030” a prinţului Mohammed bin Salman.

În Arabia Suadită au existat cinematografe până în anul 1970, când clericii au cerut autorităţilor închiderea acestora.

Comunicatul eliberat de Ministerul Culturii, luni, menţionează că această decizie aparţine “programului central de guvernare, menit să încurajeze o cultură domestică deschisă şi bogată în Arabia Saudită”.

Ministerul a afirmat că această mişcare a deschis o piaţă internă pentru mai mult de 32 de milioane de oameni şi că anticipează că vor fi peste 300 de cinematografe cu 2,000 de ecrane până în 2030.

“Vision 2030”, reforma dezvăluită de prinţul în vârstă de 32 de ani, îşi propune să mărească cheltuielile pe cultură şi distracţie, în regatul dependent de petrol, de la 2,9% la 6% până în 2030.

Autorităţile din Arabia Saudită au început chiar să sponsorizeze concerte.

În septembrie, Mohammed bin Salman a anunţat că femeile vor avea permisiunea să conducă în Arabia Saudită, începând cu luna iunie a anului 2018. O altă măsură a programului, criticată de clerici.

În plus, la conferinţa economică la care au fost prezenţi investitori străini, Mohammed bin Salman a declarat că Arabia Saudită va fi “o ţară cu islam moderat, care este deschisă în faţa tuturor religiilor, tradiţiilor şi oamenilor”.

 

×