x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciocniri între poliţişti şi protestatari la Hong Kong, după o manifestaţie în sprijinul uigurilor din China

Ciocniri între poliţişti şi protestatari la Hong Kong, după o manifestaţie în sprijinul uigurilor din China

22 Dec 2019   •   14:30
Ciocniri între poliţişti şi protestatari la Hong Kong, după o manifestaţie în sprijinul uigurilor din China
Sursa foto: Flickr

Poliţia antirevoltă din Hong Kong a făcut uz de gaze lacrimogene duminică pentru a dispersa mulţimea adunată în centrul cartierului financiar al oraşului, după ce un marş în mare parte paşnic în sprijinul etnicilor uiguri din China a degenerat într-un haos, relatează Reuters.

Zeci de poliţişti au pătruns într-o piaţă din apropierea portului pentru a-i dispersa pe protestatarii care au aruncat în ei cu sticle şi pietre.

Puţin mai devreme, peste 1.000 de persoane au manifestat paşnic, agitând steaguri uigure şi pancarte în cea mai recentă demonstraţie din ultimele şase luni de tulburări.

O mulţime în care se aflau atât tineri, cât şi vârstnici, îmbrăcaţi în negru şi purtând măşti pentru a-şi ascunde identitatea, purta pancarte pe care scria 'Eliberaţi-i pe uiguri, eliberaţi Hong Kong-ul' şi ',,Autonomia,, falsă din China rezultă în genocid'.

Experţi ai ONU şi activişti afirmă că cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri ale minorităţii musulmane sunt ţinuţi în detenţie în provincia Xinjiang din 2007 într-o campanie de represiune condamnată de SUA şi de alte ţări, dar negată de Beijing.

Protestele din Hong Kong au intrat în cea de-a şaptea lună, mulţi locuitori fiind nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi un amestec al Beijingului în libertăţile promise fostei colonii britanice în momentul retrocedării sale către China în 1997.

Aceasta dezminte ingerinţa şi declară că îşi menţine angajamentul faţă de formula 'o ţară, două sisteme' convenită atunci, şi acuză forţe de străine că alimentează protestele, care au împins economia Hong Kong-ului în recesiune.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: manifestatie hong kong uiguri China