x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cioroianu se scuză

Cioroianu se scuză

de Irina Cristea    |    16 Iun 2007   •   00:00
Cioroianu se scuză
Sursa foto: KAREN BLEIER/

Intălnirea ministrului romăn de Externe, Adrian Cioroianu, cu omologul său american, Condoleezza Rice, a aprins spiritele la Bucureşti.

Intălnirea cu Condi - MAE romăn se apără de acuzaţiile de servilism

Intălnirea ministrului romăn de Externe, Adrian Cioroianu, cu omologul său american, Condoleezza Rice, a aprins spiritele la Bucureşti.

Un dialog "cald, constructiv şi prietenesc", reflectat intr-o manieră "inexactă şi tendenţioasă". In aceşti termeni descrie Ministerul romăn al Afacerilor Externe (MAE) scandalul iscat de intrevederea dintre şeful diplomaţiei romăne, Adrian Cioroianu, şi secretarul american de Stat, Condoleezza Rice.

"MAE consideră regretabilă prezentarea de o manieră inexactă şi tendenţioasă a intrevederii dintre cei doi inalţi oficiali, in condiţiile in care reuniunea a evidenţiat un dialog cald, contructiv şi prietenesc, a permis reconfirmarea relaţiilor solide de parteneriat existente intre ţările noastre şi s-a bucurat de ecouri pozitive la nivelul cercurilor politice şi diplomatice din capitala SUA", se arată in comunicatul MAE.

"DA, BINEINŢELES". Adrian Cioroianu a fost, zilele trecute, ţinta a numeroase comentarii in care fost acuzat de servilism faţă de omologul său american şi de necunoaştere a limbajului diplomatic. Totul a pornit de la o transcriere a convorbirii dintre cei doi oficiali.

Confirm acestei surse, Rice i-a urat bun-venit ministrului romăn, aflat pentru prima dată in vizită oficială la Washington, subliniind apoi că intrevederea este o bună ocazie "de a discuta despre extraordinarul parteneriat (dintre Romănia şi SUA - n.r.) din numeroase părţi ale lumii". Replica lui Cioroianu a fost "Da, da, desigur". "...Inclusiv in Irak şi Afganistan", a adăugat secretarul de Stat american. Rice şi-a exprimat apoi convingerea că ministrul romăn va condamna alături de ea bombardamentul de la.... Cioroianu a intervenit din nou şi a spus: "Bineinţeles". Era vorba despre bombardarea unei moschei şiite din Irak, după cum avea să detalieze ulterior Rice. "Transmitem poporului irakian toate urările noastre de bine şi condoleanţe pentru ceea ce s-a intămplat acolo. Vă mulţumesc", a spus Rice. "Vă mulţumesc foarte mult", a completat şi ministrul romăn de Externe.

×
Subiecte în articol: externe cioroianu