x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciudatenie - Germanii si polonezii impart o insula

Ciudatenie - Germanii si polonezii impart o insula

08 Iul 2004   •   00:00

Chiar daca a trecut suficient de mult timp de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, cateva dintre mostenirile sale absurde continua sa existe in actuala Uniune Europeana.

IRINA CRISTEA
 

Este exemplul unei insule traversate de granita dintre Polonia si Germania. Pe dunele de nisip ale micii insule baltice Usedom vegheaza politisti de frontiera, e drept, mai putin numerosi decat inainte de 1 mai 2004, data cand Polonia s-a alaturat Uniunii.  

PARERI DIFERITE. Acum, localnicii din partea germana a insulei sunt multumiti.
Au si ei acces nerestrictionat la portul Swinoujscie, situat in partea poloneza, unde pot poposi feriboturile din Suedia si Danemarca, ce au ca destinatie Germania.  

In schimb polonezii sunt sceptici. "Multi se tem ca nemtii, plini de bani cum sunt, vor incerca sa cumpere tot ce le iese in cale, de la hoteluri la proprietati. Iar nemtilor le este frica de concurenta pe care am putea sa le-o facem, sau ne considera hoti", spune un localnic din jumatatea poloneza.  

Polonezii sunt suparati si pentru ca granita nu s-a deschis si pentru ei, asa cum li se promisese, si nu au voie sa merga sa-si caute de lucru in Germania.  

Insula Usedom nu este singura granita neobisnuita dintre cele doua tari. Ele au fost despartite si de un parc, dar au reusit sa ajunga la o intelegere.

×