x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciuma bubonică. Peste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan

Ciuma bubonică. Peste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan

28 Aug 2013   •   12:52
Ciuma bubonică. Peste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan

Peste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan după ce un băiat a murit săptămâna trecută de ciumă bubonică, boală extrem de contagioasă, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii din fosta republică sovietică din Asia Centrală, informează agerpres.ro.

"În total, 160 de persoane au fost în contact cu băiatul contaminat, Timerbek Isakunov, care a murit joia trecută în districtul Ak-Souou, din apropierea lacului Isyk-Kul, destinaţie pentru mulţi turişti", a declarat ministerul într-un comunicat.

"Toate sunt sub supraveghere medicală şi iau antibiotice", se arată în comunicat, care precizează că starea sănătăţii lor este satisfăcătoare.

Au mai fost spitalizate patru persoane cu febră, una din simptomele ciumei, care nu au fost în contact cu băiatul decedat.

Marţi, o femeie şi doi copii au venit la spital cu febră şi ganglioni umflaţi la gât şi la subraţ, alt simptom al ciumei bubonice, informează o sursă din guvernul de la Bişkek. Ministerul Sănătăţii a asigurat miercuri că rezultatele preliminare ale analizelor celor trei pacienţi au fost negative.

Timerbek Isakunov, de 15 ani, cioban într-un mic sat de munte nu departe de graniţa cu China şi Kazahstan, a murit joia trecută la un spital local. Potrivit Ministerului Sănătăţii, băiatul a murit de ciumă bubonică, pe care a contractat-o de la purici. Aceştia sunt adesea purtători de ciumă bubonică.

Ultimul caz de ciumă bubonică din Kârgâzstan a fost înregistrat acum 30 de ani. În secolul al XIV-lea, o epidemie de ciumă bubonică, numită "ciuma neagră", a făcut zeci de milioane de victime în Europa. 

×
Subiecte în articol: ciuma ciuma bubonica