x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Civilii de la Pentagon se întorc la muncă. Dar paralizia statului federal continuă

Civilii de la Pentagon se întorc la muncă. Dar paralizia statului federal continuă

de Marina Constantinoiu    |    06 Oct 2013   •   17:25
Civilii de la Pentagon se întorc la muncă. Dar paralizia statului federal continuă

Statul federal american era în continuare paralizat duminică, în plină dispută între preşedintele democrat Barack Obama şi republicanii din Congres privind bugetul ţării. Ceea ce nu a împiedicat, însă, Pentagonul, să anunţe rechemarea, zilele următoare, a majorităţii angajaţilor civili (400.000) trimişi în şomaj tehnic, relatează AFP.
Înainte ca un acord privind mijloacele de a pune capăt crizei să fie găsit, Pentagonul a anunţat într-un comunicat al şefului său, ministrul Apărării, Chuck Hagel, rechemarea majorităţii angajaţilor civili ai Apărării.

Singurul acord
Anunţul a venit în contextul în care democraţii şi republicanii din Camera Reprezentanţilor au votat, într-o şedinţă extraordinară, ca bugetarii obligaţi să stea acasă din cauza blocajului financiar să îşi primească retroactiv salariile.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, le-a cerut, sâmbătă, liderilor republicani care blochează adoptarea proiectului de buget să înceteze "farsa" şi să treacă la vot, în contextul în care activităţile agenţiilor federale sunt grav afectate de lipsa fondurilor. Criza bugetară de la Washington  durează deja de cinci zile, de la începerea noului an fiscal. "Senatul a aprobat deja bugetul şi există suficienţi republicani şi democraţi în Camera Reprezentanţilor pregătiţi să facă acelaşi lucru, pentru a pune capăt imediat blocajului bugetar. Dar aripa de dreapta a Partidului Republican nu vrea să îl lase pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, să supună proiectul la vot", a subliniat Obama.
SUA urmează să atingă plafonul de îndatorare, aflat în prezent la 16.700 miliarde de dolari, la 17 octombrie, iar Congresul trebuie să aprobe ridicarea acestuia pentru a evita o imposibilitate de plată a cheltuielilor, cu consecinţe potenţial catastrofale. “Oricât de periculoasă ar fi paralizia bugetară, o paralizie economică din cauza unei imposibilităţi de plată ar fi cu mult mai rea”, a spus Obama.
Republicanii refuză să voteze o lege a bugetului sau să voteze pentru ridicarea nivelului de îndatorare al Americii, dacă preşedintele nu face concesii privind legea reformei în sănătate, cunoscută sub numele de Obamacare.


×