x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clanul lui Ossama

Clanul lui Ossama

27 Mai 2004   •   00:00

Una dintre cumnatele lui Ossama ben Laden povesteste pentru publicatia Newsweek ce viata ducea familia celui care, in septembrie 2001, a devenit cel mai de temut terorist din lume, Ossama ben Laden. Ea vorbeste deschis despre clanul miliardarului saudit, renegat de propria-i familie.

ANCA ALDEA

FIRE RELIGIOASA. Carmen ben Laden a fost casatorita timp de 15 ani cu Yeslam, unul dintre fratii vitregi ai sefului retelei Al-Qaeda. Carmen a divortat de Yeslam. Ultimii ani i-a petrecut mai mult prin tribunalele elvetiene, dar si la biroul sau de lucru. Asa, ea a reusit sa termine o carte despre rudele ei indepartate, cu care acum nu mai are nici o legatura, despre banii si tara familiei Ben Laden. "N-am scris foarte mult despre Ossama pentru ca nu l-am cunoscut", scrie Carmen. L-a intalnit o singura data, la sfarsitul anilor ’70 si numai pentru cateva secunde. El si un nepot au venit sa-l viziteze pe Yeslam la casa lor din Jidda (Arabia Saudita). Nu se asteptau sa fie intampinati de Carmen, o tanara de o frumusete aparte, pe jumatate persana, pe jumatate elvetiana, in blugi si tricou. "Ossama s-a intors cu spatele la mine si a inceput sa se plimbe", chiar daca femeia care l-a intampinat il anuntase deja ca sotul ei era in casa, astepandu-si musafirii. Mazus, nepotul lui Ossama, a explicat ca unchiul Ossama este "o fire foarte religioasa si nu putea privi chipul cumnatei lui".

POVESTEA DINASTIEI. Intemeietorul dinastiei ben Laden a fost seicul Mohammed ben Laden din Yemen. El l-a ajutat pe regele Abdel Aziz sa cucereasca cea mai mare parte a Peninsulei Arabe si sa fondeze statul saudit. Seicul a avut multe sotii si 53 de copii. Baietii erau strans uniti, iar unii semanau atat de bine intre ei, incat uneori faceau schimb de pasapoarte. Ossama a fost apropiat de Sheikha, una dintre surorile sale vitrege, care l-a urmat in Pakistan pentru a sprijini Jihadul afgan impotriva rusilor in 1980. Alte doua surori, membre in consiliul administrativ al Bancii Al Taqwa din Elvetia, se presupune ca aveau legaturi cu afacerile Al-Qaeda.

SOTIA CUVIOASA. Carmen a cunoscut-o, in Arabia Saudita, pe Najwah, prima sotie a lui Ossama si mama a sapte copii. "Era tacuta, grava, supusa. Pietatea sotului ei inspira teama in familie, iar el le intimida pana la tacere pe rudele sale."

Al-Qaeda va lovi SUA la vara

Membri ai Al-Qaeda se afla in SUA, unde pregatesc un atac de proportii preconizat sa fie dus la indeplinire in aceasta vara. Potrivit cotidianului Washington Post, informatii considerate credibile arata ca perioada in care teroristii vor sa loveasca din nou America s-ar situa undeva intre inceputul lui iunie si Ziua Muncii, prima zi de luni din septembrie. Washington Post scrie ca liderii Al-Qaeda au fost extrem de satisfacuti de schimbarea de Guvern ce a urmat atentatelor de la Madrid. Atat de satisfacuti, incat vor sa orchestreze atacurile in prag de alegeri, asa fel incat sa afecteze Executivele aflate la putere. Vizate sunt mai ales Statele Unite, dar si alte tari. Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat presedintele Bush va fi de 4 iunie la Roma, capitala unde se preconizeaza ca va avea loc un alt atentat de amploare, de tipul celui din Madrid. Mai mult, randurile organizatiei se ingroasa pe zi ce trece, Al-Qaeda avand, in prezent, circa 18.000 de potentiali terorisi raspanditi in intreaga lume. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe ossama