x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clienţi ai băncii HSBC finanţau Al-Qaida

Clienţi ai băncii HSBC finanţau Al-Qaida

de Istvan Deak    |    10 Feb 2015   •   18:40
Clienţi ai băncii HSBC finanţau Al-Qaida

Era denumit “Lanţul de aur” al lui Ossama ben Laden (fostul lider al Al Qaida, între timp lichidat de americani – n.r). Unii dintre binefăcătorii organizaţiei teroriste erau clienţi ai filialei elveţiene a băncii.

Totul a început în martie 2002, la şase luni după 11 septembrie, iar SUA depuneau eforturi mari pentru a desfiinţa reţeaua financiară a Al Qaida. În timpul unui raid cu forţele bosniace la Sarajevo, anchetatorii au descoperit o listă cu 20 de nume pe care au denumit-o “Lanţul de aur”: erau cei mai importanţi donatori ai organizaţiei teroriste.

Potrivit informaţiilor de care dispune cotidianul elveţian Tages Anzeiger, unii dintre aceşti binefăcători erau clienţi ai băncii HSBC din Elveţia. Ei făceau parte din cercurile influente şi cercurile de afaceri din Arabia Saudită. Întrebarea este dacă banca era la curent cu activităţile ilegale şi teroriste ale acestor clienţi. Jurnaliştii elveţieni susţin că, în majoritatea cazurilor, ştia: banca trebuia doar să citească ziarele. Un exemplu? În iulie 1999, un saudit în vârstă de 70 de ani, patron al unui conglomerat internaţional, deschide un cont pe numele său la HSBC din Geneva. În 2003, The Sunday Times, care ancheta pe marginea “Lanţului de aur”, îl menţionează într-un articol.

Membrii “Lanţului de aur” au rămas timp de mai mulţi ani clienţi ai băncii HSBC. Se vorbeşte despre sume cuprinse între 70 şi 200 de milioane de dolari în conturile lor între 2006 şi 2007, în ciuda unei politici de descurajare a finanţării terorismului, lansate de bancă începând din 2003.

×