x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Clită, condamnat la 14 ani de închisoare în Danemarca pentru uciderea unei stewardese

Clită, condamnat la 14 ani de închisoare în Danemarca pentru uciderea unei stewardese

de Dorian Cobuz    |    24 Feb 2011   •   20:00
Clită, condamnat la 14 ani de închisoare în Danemarca pentru uciderea unei stewardese
Sursa foto: Kristian Linnemann/Ekstra Bladet
153601-linnemann-kristia-ekstra-bladet.jpgUn judecător al curţii municipale din Copenhaga l-a condamnat la 14 ani de închisoare pe românul Marian Clită pentru asasinarea Verei Vildmyren, o stewardesă de cetăţenie norvegiană peste care a intrat în camera de hotel în urmă cu un an de zile. Clită (59 de ani), cunoscut în România pentru uciderea dizidentului anticomunist Gheorghe Ursu, are toate şansele să iasă din închisoare în doar şapte ani de zile, în conformitate cu prevederile legilor daneze. Întrebat de ziariştii danezi ce are de spus dup` pronun]area sentin]ei, românul şi-a cerut scuze. "I’m sorry”, a apucat acesta să spună înainte de a fi urcat în dubă.

Atât avocatul apărării, cât şi procurorul de caz s-au arătat în timpul procesului destul de circumspecţi cu privire la istoricul judiciar din România al celui judecat pentru o crimă de o violenţă extremă. Într-un interviu pentru ziarul danez Ekstra Bladet, magistratul Dan Voinea, cel care l-a anchetat pe Clită pentru crima comisă asupra unui coleg de celulă în 1985, deţinutul politic Gheorghe Ursu, a explicat însă care a fost raţiunea acestora: "Într-o ţară normală, dacă comiţi o crimă în perioada de detenţie, nimeni nu va propune eliberarea condiţionată”.

Reamintim că Marian Clită l-a bătut pe Gheorghe Ursu în celulă la cererea şefului Direcţiei Cercetări Penale din cadrul Miliţiei, Tudor Stănică. O informatoare a Securităţii l-a denunţat pe Ursu că ţine un jurnal zilnic în care notează diverse lucruri, inclusiv referiri critice la adresa regimului comunist. Anchetatorii au încercat să obţină cu ajutorul lui Clită, un infractor de drept comun folosit ca informator, mărturisiri despre un eventual anturaj "subversiv” al lui Ursu. Dizidentul a decedat ca urmare a unei septicemii produse după fisurarea intestinului subţire, ca urmare a unor b`t`i aplicate de Clit`. Deşi a adunat 50 de acuzaţii de tâlhării şi spargeri de locuinţe şi o condamnare de 20 de ani pentru uciderea dizidentului, Marian Clită a fost eliberat în 2008 pentru bună purtare.

153696-vera-vildmyren.jpgÎn data de 2 martie 2010 poliţia daneză a descoperit într-o cameră a Radisson Blu Hotel din Copenhaga cadavrul stewardesei Vera Vildmyren (42 de ani). Ancheta a stabilit că românul Marian Clită a intrat în camera femeii cu scopul jafului, neştiind că cineva era înăuntru. El a zdrobit-o pe femeie în bătaie şi i-a tăiat gâtul cu un briceag. La autopsie au fost num`rate nu mai pu]in de 38 de t`ieturi cu lama briceagului la nivelul g~tului [i fe]ei. După ce s-a spălat în baia aceleiaşi camere, Marian Clită a furat banii şi cărţile de credit ale femeii şi a coborât în cazinoul din incinta hotelului, unde a băut bere şi şi-a incercat norocul la ruletă.

×