x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CNN: Noul bin Laden este Ayman al-Zawahiri.

CNN: Noul bin Laden este Ayman al-Zawahiri.

16 Iun 2011   •   08:34
CNN: Noul bin Laden este Ayman al-Zawahiri.

Ayman al-Zawahiri este noul lider al Qaida, informeaza CNN, citand o declaratie postata pe mai multe site-uri ale retelei teroriste sau care sustin Jihadul islamic.

Ayman al-Zawahiri era cunoscut ca fiind mana dreapta a lui Osama bin Laden, iar dupa uciderea liderului gruparii, pe 2 mai, de catre trupele speciale ale marinei americane, a fost considerat principalul favorit la preluarea atributiilor acestuia. Asta, chiar daca lider interimar a fost Saif al-Adel, unul dintre fondatorii al Qaida.

Iata si anuntul de numire al lui al Zawahiri, citat de CNN: 'Noi, Comandamentul General al Qaida al-Jihad, dupa incheierea consultarilor, declaram ca Siecul Dr. Abu Muhammad Ayman al-Zawahiri (Allah sa-l binecuvanteze) va prelua responsabilitatea conducerii gruparii'.

Ayman al-Zawahiri s-a nascut intr-o familie instarita din Cairo, capitala Egiptului. De formatie medic, al-Zawahiri a fondat Jihadul Islamic din Egipt, organizatie al carei scop declarat a fost rasturnarea regimului Hosni Mubarak prin violenta – ceea ce s-a si intamplat.

Ca si bin-Laden, Ayman al-Zawahiri a luptat impotriva rusilor, in Afganistan, desi scopul sau initial a fost doar sa isi ofere asistenta medicala talibanilor.

Ayman al-Zawahiri este considerat responsabil de atentatul terorist asupra Ambasadei SUA din Nairobi (7 august 1998), care a ucis 224 de persoane. Atacul a survenit la putin timp dupa ce Jihadul egiptean al lui Zawahiri a fuzionat cu al-Qaeda.

FBI a pus o recompensa de 25 de milioane de dolari pe capul lui al-Zawahiri – suma similara cu cea care fusese oferita pentru informatiile ce ar fi dus la capturarea sau uciderea lui bin Laden.

×