x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coaliţia de guvernare la Chişinău, în pragul destrămării

Coaliţia de guvernare la Chişinău, în pragul destrămării

de Vitalie Calugareanu    |    22 Mar 2010   •   00:00

Chişinăul a greşit atunci când a invitat experţii Comisiei de la Veneţia să se pronunţe asupra intenţiei guvernării de a schimba Constituţia fără a avea un text nou deja pregătit. Politicienii moldoveni spun că şi-au conştientizat greşeala, dar nu mai pot schimba nimic. Alegerile anticipate trebuie să aibă loc în primăvara viitoare.

Din cauza eşuării alegerilor prezidenţiale, actuala Constituţie îl obligă pe preşedintele interimar Mihai Ghimpu să dizolve Parlamentul şi să stabilească data unor noi alegeri parlamentare anticipate. La 9 martie, liderii coaliţiei de guvernământ au anunţat despre adoptarea unei poziţii consolidate de evitare a alegerilor anticipate prin schimbarea Constituţiei prin referendum. Ei au ignorat recomandarea verbală făcută în ajun, în cadrul unei vizite la Chişinău, de către preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

El a sugerat modificarea în Parlament doar a articolului 78 din Constituţie care a făcut în două rânduri imposibilă alegerea şefului statului. Mai exact, Gianni Buquicchio a recomandat alegerea şefului statului cu majoritate simplă în Legislativ.

Adoptarea de către liderii coaliţiei de guvernare a unei poziţii contrare sugestiilor preşedintelui Comisiei de la Veneţia a determinat o reacţie oficială fermă a experţilor europeni la data de 15 martie. Într-o scrisoare trimisă la Chişinău, Comisia de la Veneţia a arătat foarte clar că "actualul Parlament al Republicii Moldova trebuie dizolvat, iar alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc după 16 iunie 2010".

OPINII DIFERITE
Scrisoarea Comisiei de la Veneţia i-a determinat pe doi din cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) să-şi revadă poziţiile. Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că "decizia care va fi luată în privinţa reformei constituţionale trebuie să fie conformă avizelor europene". Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a spus că alegerile anticipate sunt inevitabile. Ele vor fi precedate de modificarea articolului 78 din Constituţie, iar termenul rezonabil pentru desfăşurarea anticipatelor este, în opinia lui Filat, primăvara anului viitor:

"Ideea adoptării unei noi Constituţii prin intermediul unui referendum nu are sprijinul necesar din partea partenerilor noştri externi relevanţi pentru Republica Moldova. Evitarea alegerilor anticipate a fost un obiectiv care a fost posibil doar la nivel teoretic", a declarat Filat.

Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, care face parte din coaliţia de guvernare, a declarat că Vlad Filat şi-a exprimat opinia personală când a spus că anticipatele nu pot fi evitate: "Asta este poziţia dumnealui, dar să nu uităm că suntem o alianţă - Alianţa pentru Integrare Europeană ­ şi decizia finală va fi adoptată numai de către AIE". Potrivit sondajelor, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, partidul condus de Serafim Urechean nu ar mai trece pragul electoral.

DEZINFORMARE COMUNISTĂ
La rândul său, liderul PL, preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, a declarat că, dacă rămâne în vigoare Constituţia actuală - el va dizolva Parlamentul.

Ghimpu a adăugat că "alegeri parlamentare anticipate înseamnă sfârşitul Alianţei pentru Integrare Europeană": "Proiectul Constituţiei este gata. Ne vom întâlni noi, liderii AIE, vom discuta... Dacă luăm decizia... ­ vom prezenta Comisiei de la Veneţia proiectul Constituţiei. Şi atunci o să vedem ce o să spună Comisia de la Veneţia. Experţii străini au fost dezinformaţi! Comuniştii umblă peste tot şi dezinformează. Nu am de gând să merg la confruntare, dar eu totuşi sper ca punctul de vedere al colegilor europeni să fie atunci când or să vadă proiectul noii Constituţii", a spus Ghimpu.

Recomandarea Comisiei de la Veneţia consună cu opţiunea opoziţiei comuniste care ar vota pentru schimbarea articolului din Constituţie în sensul alegerii şefului statului cu majoritate simplă. Liderii comunişti susţin, însă, că după această procedură, actualul Parlament trebuie dizolvat şi organizate alegeri parlamentare anticipate, urmând ca viitorul Legislativ să aleagă şeful statului cu majoritate simplă. În aceste condiţii, pe fondul crizei economice şi politice, unii analişti nu exclud o revanşă a comuniştilor în 2011.

×
Subiecte în articol: externe