x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COD ROŞU de CANICULĂ la graniţa cu România. Temperaturile în trei regiuni bulgare vor urca până la 43 de grade Celsius

COD ROŞU de CANICULĂ la graniţa cu România. Temperaturile în trei regiuni bulgare vor urca până la 43 de grade Celsius

15 Iul 2012   •   09:37
COD ROŞU de CANICULĂ la graniţa cu România. Temperaturile în trei regiuni bulgare vor urca până la 43 de grade Celsius

O avertizare de cod rosu de canicula a fost emisa duminica pentru trei regiuni din Bulgaria, in timp ce restul tarii se afla sub avertizare de cod portocaliu, a anuntat Institutul National de Meteorologie si Hidrologie, relateaza Novinite.com.

Codul rosu de canicula a fost emis pentru prima data in Bulgaria de la introducerea sistemului si este in vigoare pentru regiunile Plevna, Ruse si Veliko Tarnovo, unde mercurul termometrelor va urca pana la 43 de grade Celsius. Codul rosu este emis pentru temperaturi care depasesc 41 de grade Celsius.

Autoritatile au recomandat populatiei sa nu se aventureze afara, in special in jurul pranzului si al dupa-amiezii, sa respecte cu strictete recomandarile si sa fie pregatite pentru masuri de urgenta.

Temperaturile in restul Bulgariei vor fi cuprinse intre 37 si 42 de grade Celsius.

Vremea pe litoral va fi insorita, iar temperaturile vor varia intre 33 si 34 de grade Celsius in aer si 25-28 de grade Celsius in apa.

Meteorologii sustin ca nu se asteapta la un nou val de canicula in acesta vara si asigura ca nu este nimic neobisnuit in a se inregistra temperaturi ridicate, chiar daca acestea sunt periculoase. Potrivit lor, astfel de valuri de canicula se inregistreaza in medie la fiecare cinci ani. In Bulgaria, cel mai recent a fost inregistrat in iulie 2007, cand mercurul termometrelor a atins 45 de grade Celsius in unele zone.

Recordul absolut de temperatura in Bulgaria a fost masurat in 1916 in satul Sadovo, din apropiere de Plovdiv.

O masa de aer mai rece, insotita de ploi in cursul dupa-amiezii si al serii, va aduce temperaturi mai suportabile luni.

×