x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Colac de salvare pentru Iran

Colac de salvare pentru Iran

16 Iul 2019   •   09:55
Colac de salvare pentru Iran

Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, a declarat luni, la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din Uniunea Europeană, că este încă timp pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul şi că, deşi SUA sunt cel mai apropiat aliat al Londrei, există divergenţe privind abordarea crizei iraniene, transmite Reuters.

„Iranul mai are încă cel puţin un an pentru a dezvolta o bombă nucleară”, le-a spus Hunt jurnaliştilor prezenţi la Bruxelles. În opinia ministrului britanic, există încă „o mică fereastră de oportunitate pentru menţinerea în viaţă a acordului”. Reuniunea de la Bruxelles va încerca să găsească modalităţi de a convinge SUA şi Iranul să reducă tensiunile dintre ele şi să înceapă un dialog, pe fondul îngrijorării că acordul din 2015 este aproape de colaps. Tensiunile nu au făcut decât să se acumuleze în regiunea Golfului, de când SUA s-au retras, în mai 2018, din acest acord şi au reimpus sancţiuni economice dure împotriva Iranului. În replică, Teheranul a început recent să-şi încalce treptat unele dintre angajamentele asumate prin acord. Petrolierul iranian „Grace 1”, suspectat că transporta petrol spre Siria, cu încălcarea sancţiunilor europene impuse Damascului, a fost interceptat pe 4 iulie de poliţia şi ofiţerii vamali din Gibraltar, asistaţi de un detaşament al marinei regale britanice, în largul acestui teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei. Teheranul a cerut Londrei „eliberarea imediată” a petrolierului, denunţând un act de „piraterie”.

 

Președintele Donald Trump a exercitat presiuni asupra UE, încercând să-i determine pe europeni să renunțe la tratatul cu Iranul.

 

 

×