x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comandantul forţelor NATO în Europa AVERTIZEAZĂ: Rusia are privirea îndreptată spre Republica Moldova!

Comandantul forţelor NATO în Europa AVERTIZEAZĂ: Rusia are privirea îndreptată spre Republica Moldova!

26 Feb 2015   •   08:46
Comandantul forţelor NATO în Europa AVERTIZEAZĂ: Rusia are privirea îndreptată spre Republica Moldova!

Comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa, generalul american Philip Breedlove, avertizează că Republica Moldova, situată între România și Ucraina, este una din țările asupra cărora Rusia își îndreaptă privirea.

"Ce este de supravegheat, sunt locurile unde o campanie mediatică puternică susținută de Rusia este pe cale să fie pusă în aplicare", a declarat generalul în cursul unei audieri în Congresul de la Washington.

"Şi este ce se întâmplă mai ales în Republica Moldova", a continuat Breedlove, care a precizat că Moldova are în prezent un guvern prooccidental și "în Transnistria se află trupe rusești tocami pentru a împiedica Republica Moldova să se îndrepte spre Vest".

Generalul Breedlove a subliniat însă că, pentru moment, Ucraina rămâne ținta cea mai evidentă a Rusiei. "Cred că nimeni nu poate fi sigur că Vladimir Putin și-a atins (deja) obiectivele" în ce privește această țară, a continuat generalul, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Philip Breedlove nu a oferit detalii legate de opțiunile propuse de Pentagon președintelui Barack Obama privind eventuala furnizare de arme Ucrainei. "Această discuție este foarte importantă", dar în fața Rusiei trebuie folosite în același timp toate mijloacele de presiune, militare, economice și de contra-propagandă, a mai spus Breedlove.

NATO vrea un cadru legal pentru a apăra Republica Moldova de o invazie a Rusiei

În toamna anului trecut, Philip Breedlove declara că Alianţa Nord-Atlantică are nevoie de un cadru legal pentru a apăra ţările care nu sunt membre NATO, în contextul în care Rusia ar putea efectua incursiuni militare în Republica Moldova şi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

"În ultimii 12 ani, am încercat să facem Rusia un partener. Am luat decizii fundamentale, decizii structurale şi economice ţinând cont de faptul că Rusia ar fi o parte constructivă a viitorului Europei. Dar acum vedem o situaţie diferită şi trebuie să o abordăm. Sunt necesare măsuri noi pentru oferirea de garanţii aliaţilor din cadrul NATO şi pentru contracararea Rusiei, care ar putea intenţiona incursiuni militare în Republica Moldova şi în Transnistria. NATO trebuie să clarifice politica sa şi în relaţia cu ţări care nu sunt membre ale Alianţei şi care riscă să le fie încălcată suveranitatea de către Rusia. Ce asigurări le pot fi oferite acestor ţări? Şi care ar fi pronumele personal în această frază? Cine suntem «noi»? Este vorba de NATO? Este o coaliţie? Sunt alianţe de tip bilateral?", declara anul trecut Breedlove.

×