x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comemorarea masacrului de la Srebreniţa

Comemorarea masacrului de la Srebreniţa

de Mihaela Matachita    |    11 Iul 2010   •   00:00

Zeci de mii de oameni au participat duminică la comemorarea victimelor masacrului de acum 15 ani de la Srebreniţa, cu ocazia ceremoniilor, preşedintele american Barack Obama şi alţi lideri cerând arestarea fostului şef militar al sârbilor din Bosnia din acel timp, Ratko Mladici, a relatat AFP.

Tragedia din iulie 1995, în cursul căreia au pierit 8.000 de musulmani bosniaci, este cel mai sângeros masacru comis în Europa după al doilea război mondial. Justiţia internaţională a calificat această tragedie drept "genocid", aminteşte AFP.

Ceremoniile, civilă şi religioasă, au început spre sfârşitul dimineţii, iar după-amiaza sicriele a 775 de victime acoperite cu o pânză verde, culoarea islamului, au fost îngropate la centrul memorial din apropiere de Srebreniţa. Până în prezent, aproape 6.500 din cele 8.000 de victime au fost identificate cu ajutorul testelor ADN, 3.749 fiind deja înhumate.

Mai multe personalităţi străine, printre care preşedintele sârb Boris Tadici, au fost prezente la eveniment. Acesta şi-a explicat prezenţa ca pe un "act de reconciliere". Într-un mesaj citit în faţa mulţimii, Barack Obama a cerut arestarea şi condamnarea fostului general Ratko Mladici. Premierul britanic, David Cameron, şi ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, s-au alăturat apelului lui Obama.

Mladici a fost inculpat pentru genocid, mai ales pentru masacrul de la Srebreniţa, de către justiţia internaţională, dar este de negăsit. El s-ar putea ascunde în Serbia, însă Belgradul dă asigurări că face totul pentru a-l găsi. AFP aminteşte că, după ani de negare a masacrului, Parlamentul sârb a adoptat în martie o rezoluţie de condamnare a tragediei de la Srebreniţa.

×
Subiecte în articol: externe