x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisarul european pentru migraţie despre criticile Italiei

Comisarul european pentru migraţie despre criticile Italiei

26 Aug 2018   •   12:25
Comisarul european pentru migraţie despre criticile Italiei

Comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a estimat că atacurile liderilor italieni împotriva Uniunii Europene (UE), pe care o acuză de lipsă de solidaritate în gestionarea problemei migranţilor, sunt ca şi cum Italia şi-ar trage un glonţ în picior. 

 

"Cred că politicienii din ţara voastră ar trebui să înţeleagă că nu sunteţi singuri în acest moment, că Europa încearcă să vă ajute. Dimpotrivă, cine atacă UE îşi trage un glonţ în picior", a declarat el într-un interviu publicat duminică în cotidianul de stânga La Repubblica. 

Miniştri importanţi din guvernul italian, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, şi Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (antisistem), ameninţă de mai multe zile UE cu represalii, în special în planul participării italiene la bugetul comunitar, din cauza situaţiei cu migranţii de pe Diciotti. 

În jur de 150 de migranţi au rămas blocaţi timp de mai multe zile pe nava Diciotti a pazei de coastă italiene, în portul sicilian Catania, nicio ţară din UE neacceptând să primească o parte dintre ei. În final, migranţii au fost debarcaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma unui acord încheiat între Bisericile Italiei, Albaniei şi Irlandei de a-şi repartiza aceste persoane. 

"Comisia spune în mod clar 'nu' ameninţărilor, acestea sunt inacceptabile. Toate guvernele trebuie să-şi respecte obligaţiile care decurg din apartenenţa la UE", a continuat Avramopoulos. "Nu putem veni cu soluţii ad hoc pentru orice navă. Fenomenul migraţiei nu se va opri rapid şi prin urmare trebuie să-l gestionăm împreună, ca o familie europeană unită", a adăugat comisarul european. 

Duminică, la Bruxelles, Avramopulos a salutat debarcarea migranţilor ce se aflau pe Diciotti, amintind încă o dată că UE "are nevoie de măsuri suplimentare" pentru a gestiona problemele legate de imigraţie. AGERPRES

×