x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană afirmă că nu are dovezi conform cărora avionul ucrainean prăbuşit în Iran ar fi fost doborât

Comisia Europeană afirmă că nu are dovezi conform cărora avionul ucrainean prăbuşit în Iran ar fi fost doborât

10 Ian 2020   •   15:27
Comisia Europeană afirmă că nu are dovezi conform cărora avionul ucrainean prăbuşit în Iran ar fi fost doborât

Comisia Europeană a anunţat vineri că nu dispune de dovezi conform cărora avionul ucrainean prăbuşit miercuri în apropiere de Teheran ar fi fost doborât de o rachetă iraniană şi a cerut desfăşurarea unei investigaţii credibile, consemnează agenţia EFE.

''În acest stadiu nu există dovezi concludente asupra cauzei accidentului'', a semnalat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker. El a adăugat că UE ''aşteaptă rezultatele investigaţiei în desfăşurare'', subliniind că ''cel mai important este ca investigaţia să fie independentă, credibilă şi sigură''.

Întrebat dacă crede că Iranul poate defăşura o investigaţie credibilă, purtătorul de cuvânt comunitar a răspuns că executivul european ''are încredere că toţi actorii implicaţi în anchetă respectă legislaţia internaţională''.

''Comisia Europeană este pregătită să ofere orice asistenţă ar avea nevoie autorităţile însărcinate cu efectuarea investigaţiei'', a mai spus el, insistând că ''pentru Comisia Europeană este crucială securitatea cetăţenilor europeni care folosesc transportul aerian în afara UE''.

Avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines, care zbura pe ruta Teheran-Kiev, s-a prăbuşit miercuri la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, majoritatea pasagerilor fiind iranieni şi canadieni de origine iraniană. Potrivit unui raport preliminar difuzat de autorităţile iraniene, avionul s-ar fi prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice, dar responsabili americani afirmă că este posibil ca acesta să fi fost doborât neintenţionat de armata iraniană cu o rachetă sol-aer, versiune negată de Teheran.

Londra şi Ottawa afirmă că a avionul a fost fără îndoială doborât de o rachetă iraniană, probabil din eroare, iar imagini video dificil de autentificat circulă pe internet în sprijinul acestei teze.

Kievul a indicat joi că a primit 'date importante' din partea Washingtonului şi că examinează şapte ipoteze de lucru, printre care un tir cu rachetă sol-aer de tipul TOR, fabricată în Rusia, o coliziune cu o dronă sau un obiect zburător, un accident provocat de o problemă tehnică, şi o explozie de origine 'teroristă' din cauza unei bombe la bord.

Cutiile negre ale avionului au fost recuperate, dar nu se ştie deocamdată cine le va examina, Teheranul anunţând anterior că refuză să le predea Washingtonului.

AGERPRES

×