x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze ordonanţa de urgenţă

Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze ordonanţa de urgenţă

02 Feb 2017   •   11:31
Comisia Europeană cere Guvernului României să reevalueze ordonanţa de urgenţă

Comisia Europeană a cerut joi Guvernului României să reevalueze ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi proiectul de lege privind graţierea, apreciind că este 'îngrijorător' ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile. 

"În ultimii 28 de ani, într-un fel sau altul, am urmărit evoluţiile din România. Dacă vedem progresele făcute în această perioadă, nu putem decât să fim impresionaţi de forţa voinţei poporului român să devină o democraţie europeană funcţională", a declarat joi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles. 

El a spus că progresele României sunt evidenţiate în raportul pe justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană. 

GALERIE FOTO - Cel mai mare protest din ultimii 27 de ani


Prim-vicepreşedintele CE a spus însă că este "îngrijorător ceea ce am văzut ultimele zile", prin adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi prin proiectul de lege privind graţierea. El a atras atenţia că acestea sunt 'elemente negative' în lupta împotriva corupţiei şi un 'pas înapoi faţă de ultimii 10 ani'. "Fac apel la guvern să reevalueze ceea ce a făcut", a spus Timmermans, într-o dezbatere în plenul Parlamentului European pe tema situaţiei din România, organizată la cererea delegaţiei române din Partidul Popular European (PPE). "România merită politicieni şi guverne care sprijină lupta împotriva corupţiei", a subliniat el. 

Timmermans a apreciat de asemenea că prin măsurile luate de executivul de la Bucureşti ar putea fi afectate şi fondurile europene alocate României. El a mai cerut Guvernului României 'să nu întoarcă spatele evoluţiei' din ultimii ani, să nu facă 'paşi în direcţia opusă' şi să continue pe calea luptei împotriva corupţiei, 'chiar dacă este dureros'. "Românii merită să trăiască într-o societate fără corupţie", a mai spus prim-vicepreşedintele CE.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, eurodeputatul spaniol Esteban González Pons, vicepreşedinte al Grupului PPE din Parlamentul European, s-a declarat "îngrijorat de acţiunile guvernului român", despre care a spus că încearcă să limiteze lupta împotriva corupţiei şi "să distrugă tot ce s-a făcut în acest domeniu". "A face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti fonduri europene. Trebuie să respecţi o serie de valori. Nimeni nu este mai presus de lege. Trebuie să recunoşti că justiţia trebuie să fie echitabilă şi ca cei vinovaţi să fie pedepsiţi", a atras el atenţia. "Guvernul are majoritate parlamentară, dar nu înseamnă că poate să facă tot ce vrea, în mod arbitrar (...) Nu poţi să guvernezi ca şi când ai avea cetăţeni de mâna întâi şi de mâna a doua, unii care respectă legea şi alţii care o eludează", a adăugat Esteban González Pons. 

Prima reacție a lui Ionuț Negoiță despre huliganii de la protest: ”Nu am nici o legătură cu cei care au creat violențele de aseară!”

"Guvernul român întoarce spatele unor ani îndelungaţi de luptă împotriva corupţiei şi are un comportament abuziv. Guvernul are timp să dea înapoi, iar noi, Parlamentul European, cerem să dea înapoi", a mai spus el. 

Pe de altă parte, Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al Grupului Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a spus că grupul din care face parte va trimite o misiune pentru a evalua ce se întâmplă în România. El a precizat că este nevoie de o analiză profundă, care să vizeze modul în care sunt impuse sancţiunile, importanţa prevenirii sau activitatea serviciilor secrete, "care nu ar trebui să aibă niciun rol în această luptă" împotriva corupţiei. 

Weidenholzer a mai declarat că situaţia din România va fi 'discutată pe larg' în cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE. "Ne dorim cu toţii ca situaţia din Romania să se îmbunătăţească", a adăugat el.

×