x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană este îngrijorată de reticenţa unei părţi din populaţia UE faţă de vaccinuri

Comisia Europeană este îngrijorată de reticenţa unei părţi din populaţia UE faţă de vaccinuri

26 Apr 2018   •   14:59
Comisia Europeană este îngrijorată de reticenţa unei părţi din populaţia UE faţă de vaccinuri

Comisia Europeană a deplâns joi reticenţele în creştere în rândul unei părţi din populaţia Uniunii Europene (UE) faţă de vaccinuri şi a îndemnat la o mai bună cooperare între cele 28 de ţări membre pentru a accelera campaniile de vaccinare, informează AFP. 

Mai multe ţări din UE se confruntă cu "epidemii fără precedent de rujeolă" şi cu reactivarea unor boli ce pot fi totuşi evitate, subliniază executivul european, care le cere statelor membre să se angajeze, printr-o declaraţie politică, non-constrângătoare, în vederea creşterii ratei de vaccinare. 

"Este descurajant să vezi copii care mor din cauza unei adeziuni slabe (la campania de vaccinare), a reticenţelor faţă de vaccinuri sau a penuriei de vaccinuri", a declarat comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis. "Vaccinurile sunt eficiente, este foarte clar, nu este o chestiune de opinie, este un fapt, după cum tot un fapt este şi că Pământul se roteşte în jurul Soarelui", a declarat comisarul european, medic de profesie, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, în timpul căreia au fost criticate informaţiile false propagate împotriva vaccinurilor. 

Comisia le propune celor 28 de ţări membre să adopte 20 de măsuri, printre care punerea în aplicare a unor programe de vaccinare până în 2020, care ar include un obiectiv de acoperire vaccinală de cel puţin 95% pentru rujeolă. 

Executivul comunitar propune de asemenea punerea în aplicare a unor controale de rutină pe tot parcursul vieţii, la şcoală, dar şi la locul de muncă, sau studierea posibilităţii de a înfiinţa un card de vaccinare electronic paneuropean. 

Potrivit cifrelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor, în special Franţa, Grecia şi Italia s-au confruntat cu o creştere a numărului de cazuri de rujeolă în februarie, de când datează ultimele cifre disponibile. Astfel, Franţa a raportat 509 de cazuri în februarie, comparativ cu 236 în ianuarie şi 65 în decembrie. 

În decursul a 12 luni, între martie 2017 şi martie 2018, în UE au fost semnalate 14.813 de cazuri de rujeolă, iar în 86% dintre cazurile în care statutul vaccinal era cunoscut, persoana nu era vaccinată. 

În ultimii doi ani, mai mult de 50 de persoane au decedat de rujeolă, mai subliniază Comisia.AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana vaccinuri